Actualizat aprilie 4th, 2025 11:43 AM
oct. 29, 2013 Andrei Şandor Administrație 0 1776 vizualizari
Cu gândul la actualele și viitoarele firme care cer și vor cere mână de lucru pentru a se instala la Oradea, conducerea Municipalității se înhamă la răscolirea unui nou sector de activitate. După ce a „revoluționat” Sănătatea orădeană prin unificarea mai multor spitale și preluarea Spitalului Județean, acum, primarul Ilie Bolojan își va mai face niște prieteni și în rândul directorilor de școli și al profesorilor.
Pornind de la ideea că Învățământul nu e adaptat la realitățile economice, administrația locală (care, reamintim, are în grijă unitățile preuniversitare și aprobă rețeaua școlară) intenționează să pună piciorul în prag și să nu mai accepte planuri de școlarizare nerealiste. Ieri, la finalul unei conferințe de presă, edilul-șef le-a prezentat în linii mari ziariștilor planurile sale, arătând că, deși criticată, finanțarea actuală primită de la Ministerul Educației (bani pe elev) ar putea fi suficientă în anumite condiții. Astfel, bugetul local nici nu ar mai trebui să aloce mulți bani, dacă, spre exemplu, școlile nu ar sta în chirie și dacă ele s-ar regrupa astfel încât să ocupe doar spațiile Municipalității. Doar că pentru a se ajunge la o astfel de situație, ar fi nevoie de desființări de clase și de mutare de elevi. Deci mulți profesori și chiar și directori, poate, nu ar mai avea locuri de muncă. Deci ar fi scandal în sistem. Așa cum a mai zis-o de multe ori, primarul Ilie Bolojan este convins că este nevoie de mai multe clase profesionale, necesitatea acestora fiind dovedită și de faptul ca, an de an, foarte mulți elevi nu iau Bacalaureatul. De asemenea, edilul reamintește că sunt mulți absolvenți de facultate (sau de două, sau de trei + masterate) care nu își găsesc de lucru în domeniile lor. Sau deloc. Alții pleacă din țară. În acest timp, companiile care se stabilesc la Oradea caută oameni calificați în anumite meserii, dar nu prea găsesc. Se știe că Municipalitatea a demarat proiectul Școlii Profesionale Eurobusiness, însă se pare că nu e suficient.
Pentru a rezolva mare parte a problemelor de mai sus, Primăria Oradea vrea să crească numărul de copii în clasele din municipiu. Adică să nu mai fie numai 10 – 11 copii într-o clasă, ci minimum 20. Valabil și pentru clasele cu predare în limba maghiară. Pe de altă parte, directorilor li se va cere să umble la planurile de școlarizare astfel încât acestea să țină cont de realitățile de pe piața muncii și să pregătească din timp tinerii pentru o meserie sigură. În opinia lui Bolojan, în acele școli în care se pică masiv Bacul este în mod clar nevoie de un număr substanțial de grupe/clase de școală profesională. De asemenea, edilul le cere apăsat profesorilor și directorilor să fie foarte atenți la notarea elevilor și să nu le mai dea note pentru medii de 9,99 sau 9,89 decât dacă copiii merită într-adevăr. Că numai așa apar, ulterior, anumite disfuncții: elevul de aproape 10 ajunge la un liceu foarte bun, cu mari pretenții, iar acolo suferă un șoc nereușind să ia mai mult de 7.
Determinarea edilului orădean este mare. Ilie Blojan spune că va cere personal ca acei directori care nu vor dori să se conformeze (pentru a nu-și supăra colegii sau părinții sau din alte motive) solicitării Primăriei să fie înlocuiți din funcție. Desigur, aici va mai fi nevoie și de ajutorul Inspectoratului Școlar Județean. Deocamdată, primarul are acolo un sprijin, căci șeful este consilierul local liberal Daniel Negrean. Cel mai probabil, subiectul va intra în dezbatere serioasă în preajma adoptării de către Consiliul Local Oradea a noii rețele școlare.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0