Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
apr. 10, 2014 Andrei Şandor Politică 0 1488 vizualizari
Deși consideră că amenda uriașă de 33,4 milioane de euro pe care Electrocentrale Oradea SA a primit-o de la Ministerul Mediului este un „exces birocratic”, președintele PDL municipal, Cristian Pușcaș (foto), nu absolvă de vină compania și Municipalitatea. Joi, în cadrul unei conferințe de presă, liderul organizației orădene a democrat-liberalilor a lăsat să se înțeleagă că penalizarea primită este un fel de cireașă pe tortul situației critice de la CET-ul aflat în insolvență. Și că nu e exclus ca însăși insolvența să fi fost cerută în august 2013 în deplină cunoștință de amenda ce urma să apară, situație în care, conform reglementărilor, creanța va fi aproape imposibil de recuperat.
În opinia democrat-liberalilor, această amendă putea fi „evitată” sau „soluționată”. Evitată – în caz că certificatele verzi erau depuse în timp util și nu cu întârziere, fie ea și de numai 48 de ore. Soluționată – probabil dacă PNL rămânea la guvernare și astfel se tăcea în continuare în privința problemei. Lucru subliniat prin faptul că, spune Cristian Pușcaș, e greu de crezut că ministrul (USL) Rovana Plumb nu știa că există o neconformare și că asta înseamnă amendă și că ministrul delegat Lucia Varga (PNL) nu a reușit să afle nimic de această penalizare aflată pe drum. Poziția exprimată de PDL Oradea vine și în contextul în care, chiar dacă și Opoziției i se pare că este o măsură extrem de radicală cea pe care Ministerul Mediului o aplică Municipalității, primarul Ilie Bolojan nu ar trebui să se mire și nu ar trebui să pună sub semnul întrebării necesitatea amendării. Potrivit lui Cristian Pușcaș, nu trebuie uitat, la nivel mult mai mic, că cetățenii din Oradea sunt sancționați dacă uită să plătească pentru locurile de parcare ocupate sau dacă întârzie cu plata impozitelor și taxelor.
Liderul PDL Oradea aduce în discuție și aspectul decorativ pe care îl au consilierii locali (mai ales cei ai Opoziției). „Suntem buni numai atunci când trebuie să votăm indemnizația administratorului special?”, (s-)a întrebat pedelistul, reamintind că despre situația la limită a CET s-a vorbit la partidul său încă din noiembrie 2012. Doar că atunci a fost campanie electorală și totul a fost combătut de Puterea locală în cheie politică. Pușcaș cere din nou administrației locale și conducerii ei executive să manifeste mai multă transparență și față de aleșii locali. De asemenea, conducerii Primăriei i se cere să facă astfel încât să existe voință politică pentru ca responsabilii de neconformarea sancționată de Ministerul Mediului să răspundă „în funcție de atribuțiile lor de serviciu”.
Cristian Pușcaș spune că orădenii încă nu simt efectele amenzii (n.b.: CET și Primăria atacă în instanță decizia de sancționare, în caz că Ministerul nu revine la sentimente mai bune), însă ne putem aștepta la mari greutăți. Întrebat dacă crede că, în caz de rămânere definitivă a amenzii și dacă se va ajunge la plata acesteia, vom asista la scumpiri serioase ale serviciilor termice pentru acoperirea sumei de peste 33 de milioane de euro, președintele PDL Oradea a declarat pentru bihorstiri.ro că „de regulă, greșelile politice sunt plătite de noi” (de cetățeni).
iun. 16, 2017 0
feb. 21, 2017 0
oct. 26, 2016 0
aug. 27, 2016 0
mart. 19, 2025 0
dec. 09, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0