Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 28, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2492 vizualizari
Înfrângere de etapă pentru grupul orădean care militează pentru realizarea din bani publici a unei statui a Regelui Ladislau, întemeietorul orașului, și pentru amplasarea acestuia în Piața Unirii. În spiritul toleranței, al multiculturalismului și al respectului pentru toți cetățenii Oradiei.
În urma unei campanii prin care au strâns vreo 8.000 de semnături de susținere, gruparea inițiată de Sztuflak Ede a primit răspunsul oficial din partea administrației Bolojan: Se respinge! Motivul invocat: Piața Unirii este subiectul unui șantier de reamenajare finanțat din bani europeni, proiectul respectiv neputând fi modificat, riscul fiind pierderea sumelor nerambrusabile accesate.
Pe de altă parte, un alt răspuns, care poartă semnătura secretarului urbei și al Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, lasă ușa deschisă: lui Sztuflak și celorlalți cetățeni implicați li se transmite că ar fi nevoie de minimum 5% dintre orădenii cu drept de vot care să semneze o petiție / inițiativă în vederea discutării ei la modul serios, în Comisia de specialitate a legislativului. Ceea ce, ce-i drept, nu garantează includerea pe ordinea de zi a unei ședințe a deliberativului municipal. Mai ales dacă nu are susținerea politică necesară. Cât despre procent în sine, reprezentantul maghiarilor reamintește că nu s-a ținut cont de astfel de praguri atunci când a fost decisă schimbarea numelui străzii Bajor Andor, la solicitarea câtorva locatari de etnie română. Dar speranța moare ultima, iar maghiarii orădeni care vor statuia Sf. Ladislau în Piața Unirii vor continua demersurile și vor cere audiență de la secretarul Vila și de la primarul Bolojan.
Joi, 28 mai, lângă Biserica Sf. Ladislau (vis-a-vis de biroul lui Ilie Bolojan), inițiatorii petiției pentru statuia regelui fondator au derulat un flashmob al cărui scop a fost popularizarea dezideratelor maghiarimii din Oradea. Înainte, însă, de afișarea cerințelor, Sztuflak Ede a precizat că nu crede în povestea pierderii banilor europeni în cazul amplasării statuii Sfântului Ladislau, argumentul fiind că proiectul din Piața Unirii a fost deja modificat de mai multe ori. De asemenea, cetățeanul spune că nu cunoaște nicio lege care să interzică amplasarea mai multo statui într-o piață centrală a unui oraș sau care să stipuleze că e posibilă numai expunerea monumentelor care oglindesc istoria „unui singur neam într-un oraș multietnic și multicultural”. Sztuflak Ede respinge și sugestia voalată (prin răspunsul Primăriei) cum că Piața Unirii e numai a românilor din Oradea, „iar populația maghiară în pondere de 25% nu are niciun drept de a avea un simbol sau o statuie aici”. De asemenea, Municipalității i se reproșează că nu a consultat comunitatea maghiară „despre cum văd ei piața centrală a propriului oraș”.
Sztuflak critică și UDMR, actualii parteneri de guvernare locală ai primarului Ilie Bolojan, reclamând că, probabil în ideea atenuării subiectului cu statuia, a negociat atribuirea denumirii de „Sf. Ladislau” pentru podul din centru. „Nimeni nu a solicitat vreodată acest lucru”, a precizat tânărul orădean care le cere aleșilor udemeriști și liderilor acestora „să reprezinte dorința maghiarilor din oraș, lucru pentru care au fost aleși” și să nu mai facă „negocieri și soluții de prost gust”.
În sprijinul cerințelor lor, cei din grupul care dorește ca statuia Regelui Ladislau să fie realizată din bani publici și pusă în centru aduc în atenție Municipiul Timișoara. „Deși ponderea populației maghiare (acolo) este de numai 5%, nu demult a fost amplasată în centrul orașului statuia regelui Carol Robert, în semn de recunoaștere pentru ce a făcut pentru Timișoara”, menționează Sztufkal Ede. Acesta promite că se va cere în audiență și la viceprimarul Huszar Istvan, tuturor celor din conducerea Primăriei solicitându-le să poate „un dialog erudit, deschis și constructiv” cu societatea civilă pe tema de mai sus. De asemenea, Sztuflak spune că, în funcție de abordarea pe care administrația locală o va avea în continuare, opinia publică din alte părți ale țării și din străinătate va afla despre „cum este conceput și cum funcționează în practică toleranța față de minoritari în orașul Oradea, care se autodeclară unul european”.
apr. 20, 2015 0
apr. 19, 2015 1
apr. 08, 2015 0
mart. 25, 2015 1
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0