Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 29, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1298 vizualizari
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru județul Bihor, o atenționare meteorologică – Cod Galben de “ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină”, valabilă în intervalul 29 august, ora 12:00 – 30 august, ora 10:00, iar Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul nostru, o atenționare hidrologică – Cod Galben, valabilă în perioada 29 august, ora 12:00 – 30 august, ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede și Crişul Negru. Conform datelor transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, atenționarea vizează în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.
În contextul atenționărilor hidrometeorologice valabile pentru județul Bihor, în această perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viața și bunurile.
Astfel, vă recomandăm să evitați deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate și să vă adăpostiți în imobile sau spații închise, care vă asigură protecția.
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
De asemenea, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: curățați, adânciți sau realizați în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; drenați şi asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.
Pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență care vă pot periclita viața și deteriora autovehiculele, este important să îndepărtați copacii sau ramurile uscate și să asigurați sau să înlăturați, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
mart. 31, 2025 0
mart. 13, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0