Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mai 19, 2022 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 1074 vizualizari
În perioada 13- 15 mai s-a desfășurat la Iași a opta ediție a fazei naționale a concursului „ ŞTIU ŞI APLIC – securitatea şi sănătatea în muncă se deprinde pe băncile şcolii” desfășurată în cadrul campaniei naționale a Inspecției Muncii „VALENŢE CULTURALE în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, care s-a adresat ciclului liceal școlar clasele IX-XII filiera tehnologică, teoretică și profesională, și care a avut ca scop conștientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă precum și orientarea elevilor în carieră spre diferite meserii și conștientizarea acestora de riscurile generale și specifice la care pot fi expuși.
Evenimentul a fost organizat de către INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN IAȘI prin Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” în parteneriat cu INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ AL JUDEŢULUI IAȘI, în cadrul proiectului „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, demarat de INSPECŢIA MUNCII şi MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE.
Introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate.
Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, etc.
Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.
Scopul acestui concurs este conştientizarea profesorilor şi tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.
Participanţii la eveniment au fost în număr de 262 elevi din 36 de județe.
Concursul s-a desfăşurat în două etape:
Etapa I -“Cât ştim despre securitate şi sănătate în muncă ” a avut loc proba scrisă în format electronic, constând în rezolvarea unui test grilă
și
Etapa a II-a – „Identifică riscurile, stabileşte şi alege Echipamentul Individual de Protecţie corect” a avut loc proba practică, constând în identificarea riscurilor la locurile de muncă şi alegerea echipamentelor individuale de protecţia muncii adecvate, fiind premiate primele trei echipe cîștigătoare pentru fiecare filiera participantă.
Echipele participante din județul Bihor au ocupat :
– mențiune II, filiera teoretică ciclul inferior Colegiul Național ˝Avram Iancu˝ Ștei, compusă din elevii Andru Miruna Cristiana,Ienciu Larissa maria –profesor coordonator Andru Luminița.
– mențiune I, filiera teoretică ciclul superior Colegiul Național ˝Avram Iancu˝ Ștei , compusă din elevii Ilieş Bianca izabela, Fundiur Bianca -profesor coordonator Coroiu Aurelia-Manuela.
– mențiune II, filiera profesională Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” ORADEA, compusă din elevii Balogh Carla Bianca, Bran Andreea Maria– profesor coordonator Lăcătușu Simona.
– premiu special pentru filiera tehnologică ciclul inferior Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, compusă din elevii Avasilica Ioan Alexandru, Dume Raluca Maria Iasmina– profesor coordonator Alexandra Timuț.
Pe această cale INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ AL JUDEŢULUI BIHOR îşi exprimă mulţumirile pentru reuşita proiectului şi buna colaborare cu INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BIHOR respectiv Colegiului Tehnic ˝Traian Vuia˝ Oradea şi transmite felicitări echipelor premiate.
nov. 23, 2024 0
oct. 11, 2024 0
aug. 01, 2024 0
iul. 03, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0