Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 02, 2023 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 983 vizualizari
Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit joi, 31 august 2023, sesiunea de prezentare a proiectului RECOMMIT „Îmbunătățirea stării de bine și a reintegrării sociale a deținuților”
Proiectul este derulat de către Departamentul de Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane și conține o interesantă componentă de utilizare a realității virtuale în scopul integrării persoanelor condamnate penal pe piața muncii, după eliberarea din penitenciar.
Conf. univ. dr. Carmen Bora spune că noile tehnologii vor fi utilizate pentru ca persoanele private de liberate să își dezvolte abilități de comunicare, să își descopere și să-și consolideze valori morale și sociale, toate acestea fiindu-le utile, ulterior, în a găsi și a păstra un loc de muncă. „Obiectivele proiectului vizează identificarea provocărilor legate de mediul de muncă a deținuților ce urmează a fi eliberați, prin investigarea literaturii de specialitate și consultarea experților implicați în activitățile cu aceste persoane; elaborarea unui program de înaltă calitate pentru dezvoltarea abilităților necesare integrării în muncă: de ascultare, comportament și răspuns prosocial, reducerea răspunsurilor ostile, rezolvarea problemelor sociale, rezolvarea conflictelor și setarea limitelor interpersonale, stabilirea valorilor civice, ca de exemplu: egalitate, responsabilitate, respect, toleranță, și a obiectivelor interpersonale bazate pe valori la locul de muncă; dezvoltarea unei platforme de realitate virtuală, care va permite exersarea deprinderilor învățate în cadrul activităților programului; pilotarea programului cu deținuți ce urmează a fi liberați în cadrul penitenciarelor din cele patru țări participante”, detaliază conf. univ. dr. Carmen Bora.
„Ne vom folosi de realitatea virtuală pentru a ajuta persoanele condamnate să se familiarizeze cu diferite situații de viață. Datorită acestor noi tehnologii, implicarea individuală este destul de mare. Vom realiza simulări ale unor discuții cu interlocutori virtuali, pentru a-i ajuta pe condamnați să își formeze deprinderi de comunicare. Este vorba de o premieră, realitatea virtuală nu a mai fost folosită în sistemul penitenciar din România”, a subliniat lect. univ. dr. Gabriel Roșeanu, membru în echipa proiectului RECOMMIT.
Prezent la eveniment, comisarul șef de Poliție Penitenciară Ciprian Timiș, comandantul Penitenciarului de Maximă Siguranță Oradea, un partener tradițional al Facultății de Științe Socio-Umane, apreciat că „proiectul RECOMMIT este o oportunitate și pentru administrația penitenciarului de a cunoaște mai bine aspecte legate de executarea pedepsei li de a ști cum putem să-i ajutăm pe toți deținuții să se integreze pe piața muncii”.
Echipa proiectului RECOMMIT este formată din universități și organizații nonguvernamentale din patru țări membre UE: Cipru, Grecia, Spania și România. Liderul proiectului este Theological School of the Churh of Cyprus, iar partenerii sunt: University of Central Lancashire Cyprus, „EPANODOS” – The Greek Centre for the Social Reintegration of Ex-offenders, Enoros Consulting, Universitatea din Oradea și Associació Social Andròmines Spain.
Durata proiectului este de 24 luni, începând cu 01.11.2022 și până pe 31.10.2024.
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0