Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
dec. 19, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2139 vizualizari
Ultima conferință de presă pe 2013 a prefectului Claudiu Pop s-a transformat în spectacol fără bilete. Joi, 19 decembrie, după ce li s-a dat voie să participe la întrevederea cu ziariștii, o parte a manifestanților care se adună duminică de duminică în centrul Oradiei l-au luat la rost pe Pop pentru atitudinea sa referitoare la controversatul subiect al explorării/exploatării gazelor de șist. Reprezentantului Guvernului în Bihor i-a fost înmânată o hârtie cu o serie de întrebări la care lui Pop i s-a cerut răspuns. De față cu jurnaliștii și, oarecum, spre supărarea ecologiștilor (printre care Laura Turdean, în foto), prefectul nu a putut da răspuns. Însă nu pentru că nu a vrut, ci pentru simplul motiv că solicitările de clarificare s-au referit la localități din alte județe. În schimb, Claudiu Pop a promis că va da mai departe jalba Guvernului.
Cert este că subiectul gazelor de șist din zona Sânmartin rămâne, pe final de an, cea mai importantă temă pentru Instituția Prefectului. Chiar azi, juriștii au depus la Tribunal un nou atac în contencios aferent celei mai recente decizii a Consiliului Local comunal, care, spune prefectul, are același subiect: Referendum pentru interzicerea exploatării gazelor de șist. După cum a explicat Pop, nu pot fi emise două hotărâri având aceeași temă. De altfel, citând din Constituție și din legile care reglementează modul de gestionare a bogățiilor subsolului, prefectul de Bihor a mai explicat o dată că un consiliu local nu are prerogativa de a decide ce să se întâmple cu resursele naturale din pământ, proprietate a Statului, administrate de Guvern prin ANRM. Claudiu Pop spune că atacarea în contencios a unor hotărâri nelegale este obligația sa și nu o dorință de-a sa. „Nu am nicio dorință de a interzice ceva. Susțin dreptul la exprimarea liberă a opiniei. Am participat și eu la mitinguri. Am inițiat și eu mitinguri. Sunt alături de cetățenii din Sânmartin, dar numai cât timp se respectă legea”, a declarat Claudiu Pop, convins că oamenii sunt direcționați spre piste false în chestiunea gazelor de șist.
De asemenea, șeful Instituției Prefectului atrage atenția Consiliului Local Sânmartin că 90% din comună este proprietate privată și că cetățenii de acolo ar trebui să știe că firmele concesionare nu pot intra pe un teren privat decât cu acceptul proprietarului. Altfel, cetățenii pot chema Poliția, iar aceasta își va face treaba. Totodată, prefectul Pop spune că și-ar fi dorit ca societatea civilă și ceilalți contestatari actuali ai proiectelor de exploatare a resurselor subsolului să ia atitudine în 2010, atunci când au fost scoase la mezat perimetrele cu pricina. Claudiu Pop s-a mai arătat încrezător în faptul că mult discutatele contracte vor fi desecretizate în curând pentru ca oamenii să se convingă că, cel puțin la Băile Felix, nu este vorba despre căutare de gaze de șist.
httpvhd://youtu.be/f17tySs7Xks
mart. 18, 2025 0
mart. 18, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 10, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0