Actualizat aprilie 1st, 2025 7:39 PM
aug. 11, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1083 vizualizari
În contextul evenimentelor deosebit de importante pentru comunitate, atât din perspectiva religioasă cât și laică, cea a Sărbătorii Sfintei Marii și a Zilei Marinei, ANITP – CR Oradea, face o serie de precizări destinate protejării cetățenilorde situațiile periculoase din sfera traficului de persoane:
„În primul rând vrem să vă asigurăm că vom fi la datorie și vom veghea la siguranța dvs.
În vederea prevenirii unor astfel de fapte, specialiștii antitrafic din cadrul ANITP CR Oradea, vor desfășura acțiuni de prevenire a traficului de persoane atât în zonele de desfășurare a diferitelor evenimente cât și în perimetrul așezărilor religioase. Totodată, pe paginile noastre de socializare vom posta constant mesaje destinate protejării celor vulnerabili și informării populației.
Datorită creșterii frecvenței evenimetelor cu public, în special din zona festivalurilor și pentru a spori gradul de informare al tinerilor, în vederea protejării acestora de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane, ANITP a lansat campania ,,Distracție în siguranță”.
Prin intermediul materialelor informativ preventive și de promovare, realizate în cadrul campaniei (pliante, brățări, rucsacuri, etc) vor fi transmise mesaje antitrafic, care se vor adresa atât persoanelor vulnerabile la trafic cât și publicului general, dar și ,,cererii” care favorizează traficul de persoane.
Astfel, pentru siguranța dvs., vă rugăm să aveți în permanență în atenție faptul că nu orice formă de muncă, care promite un salariu foarte bun, uneori chiar fără o minimă specializare, este ceea ce pare. Totodată, fiecare oportunitate de angajare trebuie să presupună și semnarea unui contract de muncă, ce reprezintă un element de siguranță, privind recuperarea drepturilor și eventualelor prejudicii suferite.Actele de identitate sau alte documente personale trebuie predate doar organelor de aplicare a legii, acestea nu pot fi lăsate drept gaj sau reținute de alte persoane.
De asemenea, dorim să aducem în atenție că, din păcate, că foarte multe cazuri de trafic de persoane debutează în mediul online, pe rețelele de soacializare, unde mulți dintre tineri experimentează relații de prietenie cu persoane necunoscute, iar unele dintre aceste persoane au ca scop inducerea lor în eroare și, în final, traficarea și exploatarea acestora.
De fapt, recomandăm ca informațiile pe care le transmitem în mediul online să nu conțină detalii intime, să fim foarte prudenți și rezervați în acceptarea întâlnirilor cu indivizi cunoscuți doar pe rețelele de socializare și să nu transmitem fotografii și videoclipuri personale care ar putea fi utilizate ulterior în șantajarea noastră.
Totodată perioada imediat următoare poate reprezenta pentru anumite persoane, pretextul unor noi experiențe, care excedează moralitatea și legalitatea, și pentru care sunt dispuse să plătească diferite sume de bani. Exploatarea sexuală a victimelor, exploatarea prin muncă sau exploatarea prin cerșetorie sunt încurajate de cerere.
Cererea stimulează traficanții de a căuta noi persoane vulnerabile, care prin șantaj, manipulare sau chiar violență să le aducă câștiguri uriașe.
Dorim să vă amintim cu acestă ocazie că, fapta de a folosi serviciile unei victime ale traficului de persoane este o infracțiune prevăzută de Codul Penal și îi invităm pe toți cei interesați de informații detaliate despre traficul de persoane să acceseze site-ul instituției, paginile noastre de socializare sau numărul gratuit de informare 0800 800 678″.
mart. 19, 2025 0
mart. 11, 2025 0
ian. 29, 2025 0
ian. 20, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0