Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2286 vizualizari
Din trei, una: a fost prea frig, acțiunea nu a fost destul de mediatizată sau pe cei mai mulți orădeni îi cam doare în cot de Avocatul Poporului și de felul în care acesta se raportează la legea care interzice ca un condamnat penal să facă parte din Guvernul României. Ar mai fi și o altă explicație pentru prezența mai mult decât redusă la mitingul de miercuri, 11 ianuarie, din Piața Unirii: ora aleasă – 18 – nu a fost prea bună. Se pare că nici măcar pentru mulți dintre cei care, pe Facebook, luptă ca niște spartani pentru Statul de drept. Ba, ar mai fi o pricină pentru neprezență: motivul mitingului nu a fost apărarea familiei creștine tradiționale!
Apelul de pe site-ul de socializare a fost destul de propagat, dar, la ora de începere a protestului, doar vreo 15 inși s-au adunat lângă patinoarul din centrul Oradiei. Majoritatea tineri, partcipanții la adunare s-au arătat de acord cu cei care s-au ridicat în aceste zile, sub diverse forme, împotriva lui Victor Ciorbea. Avocatul Poporului, catalogat de mulți ca fiind o „slugă a PSD”, este acuzat că vrea să îl albească pe președintele social-democrat, Liviu Dragnea, încercând invalidarea prevederilor legii 90 din 2001. Actul normativ stipulează că un condamnat penal nu poate fi membru al Executivului de la București. Or, după cum se știe, Dragnea (cel căruia, culmea, nu i se interzice să fie președintele Camerei Deputaților în calitate de condamnat penal) ar fi fost văzut de mulți în fotoliul de prim-ministru după alegerile pe care le-a câștigat conducând PSD la o victorie incontestabilă. Doar că nu a putut din cauza acestei legi.
Potrivit lui Victor Ciorbea, sesizarea pe care a depus-o la Curtea Constituțională a României „nu vizează cazul domnului Dragnea”, ci „o reglementare de ansamblu. Avocatul poporului susține, citat de Mediafax, că Legea 90 „creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului prin reglementările existente în materie”, respectiv că e nevoie „de a asigura un echilibru deplin între aceste puteri”. Ex-premierul țării le-a mai declarat jurnaliștilor din capitală că ar mai fi „cel puţin trei, patru, argumente” în favoarea sesizării CCR, legea pusă sub semnul întrebării fiind una care, consideră Ciorbea, încalcă mai „multe articole din Constituţie şi multe articole din convenţii internaţionale”.
Într-un final, miercuri seară, la Oradea, vreo 25 de persoane s-au adunat pentru a-și arăta nemulțumirea și revolta la adresa lui Ciorbea. Pe un frig pătrunzător, la „umbra” unui tricolor adus acolo de către unul dintre participanți, oamenii au discutat despre subiect și și-au accentuat punctul de vedere conform căruia nu vor penali la conducerea țării. De spus este că asemenea acțiuni de protest au fost organizate și în alte orașe mari din România. De asemenea, în această săptămână, a fost depusă o petiție susținută de peste 130.000 de semnături prin care se cere demisia lui Victor Ciorbea din postul de Avocat al Poporului. Așa cum bihorstiri.ro a amintit, și doi orădeni – Florin Budea și Paul Iacobaș – au depus o solicitare de demisie/demitere la adresa celui contestat în stradă, cel despre care se crede că nu vrea altceva decât să netezească drumul lui Liviu Dragnea spre șefia Guvernului.
aug. 21, 2024 0
nov. 16, 2023 0
mart. 14, 2023 0
aug. 19, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0