Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mart. 31, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1270 vizualizari
Conform statisticilor, în Uniunea Europeană ar exista aproximativ 3,3 milioane de persoane care suferă de autism. Deși suntem în era evidențelor la zi de tot felul, țara noastră nu are o inventariere corectă și completă legată de acești cetățeni. Și la fel se întâmplă și în cazul celor cu sindrom Down. Cel puțin asta susține senatorul Biro Rozalia (foto). Fostul viceprimar al Municipiului Oradea a detaliat acest subiect deoarece 21 martie a fost Ziua Internațională a Persoanelor cu Sindrom Dows, iar 2 aprilie va fi cea de Conștientizare a Autismului. În ambele cazuri, practic nu este vorba despre boli, iar aparent autorităților române au neglijat de ani lungi de zile întocmirea unor statistici concrete privind situația oamenilor care se află în cele două categorii. Iar a ști exact cum stăm ar ajuta, poate, pentru o mai eficientă gestionare a problemelor pe care acesști cetățeni le au.
Potrivit senatorului Biro, suferinzii de Down și de autism sunt încadrați la dizabilități mentale și ar fi în jur de 116.000 în țară la noi. În 2013, potrivit unor date pe care parlamentarul bihorean le-a primit de la DGASPC din cadrul Ministerului Sănătății (MS), ar fi existat 7.900 de copii autiști și 3.127 de copii cu sindrom Down. Motivul pentru care, totuși, Biro Rozalia spune că nu e clar câte asemenea persoane trăiesc în România este că la împlinirea vârstei de 18 ani acești copii trec la „dizabilități mentale”, fără reliefarea exactă a stării lor. Deci se pierd în statistica generală. Și nu numai după majorat. Iar o dovadă în acest sens este că, din totalul de aproape 70.200 de copii cu dizabilități, potrivit datelor de la MS, aproape jumătate nu apar încadrați la niciun fel de formă de învățământ. Ceea ce, în opinia lui Biro este extrem de grav și de îngrijorător, știut fiind că una dintre cele mai bune metode de a gestiona cu oarecare succes Down-ul și autismul este a le da ceva util de făcut acestor persoane.
Biro Rozalia a declarat săptămâna trecută că, în ciuda faptului că există Legea 151 din 2010 privind servciile de sănătate pentru persoanele cu tulburări de sănătate mintală asociată, aceasta nu poate fi aplicată. De ce? Tipi românesc: de 4 ani de zile nu au fost elaborate normele de aplicare. Având în vedere acest fapt, acum un an, senatorul bihorean a redactat și depus o interpelare la adresa ministrului Sănătății, răspunsul fiind, la fel, tipic românesc: „normele vor fi elaborate”, „sănătatea mintală a copiilor și adolescenților este o prioritate” etc. Ulterior, văzând că nu se schimbă nimic, Biro relatează că a revenit cu o adresă prin care a cerut și o statistică referitoare la autism. Ceea ce, aparent, chiar nu există, căci cei de la MS i-au transmis parlamentarului că „după 18 ani, pacienții se adresează medicului psihiatru în vederea unui diagnostic de primă linie…”. Deci un nou răspuns de birocrat care, poate, nu a văzut în viața lui un autist. „Nici acum nu avem norme de aplicare”, a precizat Biro Rozalia regretând ceea ce pare un dezinteres cras din partea Statului Român.
Fostul viceprimar al Oradiei consideră că un pas important în terapia autiștilor și a celor suferinzi de sindromul Down este să le dai ceva util de făcut, să-i faci să simtă că este nevoie de ei. „Chiar și fără norme de aplicare a Legii 151, autoritățile locale au dreptul să îi implice pe acești oameni în diverse activități. De exemplu în confecționarea de diverse obiecte, mărțișoare, felicitări, așa cum am făcut și eu când eram viceprimar”, a menționat Biro. Și pentru că senatorul consideră că viitoarele norme de aplicare pentru legea care-i privește vor fi mai bune dacă ele țin cont de recomandările persoanelor care lucrează zi de zi cu autiștii și cu cei care au sindrom Down, vineri (28 martie), la sediul UDMR, senatorul bihorean a organizat o masă rotundă cu acești oameni din Oradea. S-a făcut o inventariere a problemelor reale cu care ei se confruntă, dar întrunirea din Pasajul Vulturul Negru a servit și pentru elaborarea unui punct de vedere comun pentru viitoare demersuri legislative în acest domeniu.
mart. 22, 2017 0
ian. 25, 2017 0
dec. 19, 2016 0
nov. 10, 2016 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0