Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
iul. 25, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 2781 vizualizari
Inspectorul general Marcel Lucaciu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat la Oradea că constrângerile bugetare din această perioadă conduc la o serie de idei pentru cheltuirea mai eficientă a banului public. Aflat la sediul ISU „Crișana”, col. Lucaciu precizat că se gândește să propună reducerea perioadei de școlarizare pentru cei care vor să devină pompieri. „Doi ani este cam mult”, spune șeful IGSU, menționând că totul este pe bani publici și că cineva care vrea să devină (doar) simplu pompier nu ar trebui să stea doi ani în școală. În paralel cu această posibilă măsură, actuala conducere intenționează și elaborarea unui Ghid al Carierei, document care ar urma să facă parte din procesul de modernizare al Inspectoratului. „Am înlocuit militarii în termen cu profesioniști, dar nu am avut timp să gândim spre viitor. Omul trebuie să știe, atunci când intră pe poartă, cum poate să se dezvolte profesional, să știe ce-i poate oferi instituția în 5 ani, 10 ani sau 15 ani”, a explicat col. Marcel Lucaciu. Acesta mai spune că, în contextul prevederilor legale care stipulează obligativitatea unei abordări multi-dezastru, IGSU trebuie să vadă ce meserii sunt necesare pentru ca cei care lucrează în domeniu să poată corespunde. „Înainte, pompierii se ocupau doar de stingerea incendiilor. În momentul de față, cei de la ISU sunt scafandri, pompieri, operatori chimiști – atunci când este vorba despre un accident chimic, paramedici, salvatori de la înălțime. Și poate paleta nu se va opri aici”, a declarat la Oradea inspectorul general de la IGSU. Potrivit lui Lucaciu, un angajat de la ISU trebuie să știe cel puțin 3 meserii, aferente celor trei module de pe mașinile de intervenție: primul ajutor calificat, stingerea incendiilor și descarcerearea. Oaspetele de azi al ISU „Crișana” consideră că evoluția profesională a angajaților din cadrul Inspectoratului va trebui bine gândită, astfel încât doritorii să poată „atenta” și la cel mai înalt nivel de pompier: cel atomic, care poate interveni în caz de incident nuclear. „Poate vom reuși să facem specializări, prin cursuri sau prin pregătire personală, astfel încât aceasta să îți poată aduce un minim de avantaj material”, spune col. Marcel Lucaciu, specificând că nu i se pare normal ca cineva care tocmai intră în rândul pompierilor să fie plătit la fel ca un angajat cu 15 ani experiență. Finalitatea ar fi ruperea gradului militar de experiența și competențele angajaților.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 31, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
of Doamneee pe ce lume o trai si Lucaciu asta? cred ca in lumea lu’ Igas. E complet pe langa subiect cred ca vorbeste Nemes cu gura lui, oricum nici Nemes nu e departe de Igas.
La ce naiba mai scolarizati pompieri 2 ani cand dati afara vreo 2000 anul asta?
Cum faceti domnule colonel salvari de la inaltime, ati luat 2 autoscari in in bucuresti si gata? Tare e mai mare decat Bucurestiul. Similar la SMURD care in Bucuresti func’ioneaza dar in rest fereasc sfantu sa ajungi pe mana lor, sunt baieti simplii de la tara care au facut curs de 1 luna, cam la nivel de taxi pentru raniti e SMURDU asta cu masini de mii de euro. Mai sunt da de mila lui Lucaciu nu mai pot scrie, mi-au dat lacrimile.