Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 26, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1336 vizualizari
Interpelarea semnată de senatorii Valeriu Boeriu și Cristian Bodea (ambii PNL) și care a fost adresată premierului Victor Ponta în legătura cu gazele de șist din Bihor a primit răspuns. Nu de la șeful Guvernului, ci de la Ministerul Economiei, care pare că dorește să liniștească spiritele încinse din județul nostru. Pe scurt: la Tria și la Tulca nu se va face decât explorare, concesionarii au înțeles încă din etapa de ofertare cu e cu astfel de activități în zonele cu rezervații naturale, iar Consiliul Județean și Primăriile vor putea să blocheze firmele prin neacordarea certificatelor de urbanism obligatorii.
Conform celor transmise azi (26 februarie) de senatorul Bodea, situația din Bihor nu ar trebui să fie percepută drept îngrijorătoare. Cel puțin asta reiese din răspunsul redactat de Ministerul Economiei, care amintește că metoda controversată a fracturării hidraulice a fost folosită inclusiv în România încă din anii 70 în „zăcămintele convenționale”, scopul fiind „creșterea factorului final de recuperare” (adică producția), dar fără a se vorbi nici atunci de „gaze de șist”. De asemenea, Guvernul le transmite parlamentarilor bihoreni că firma Exxon Mobil prevde că s-ar putea demara lucrări de „fracturare curată, fără utilizarea de produse chimice” începând cu anul 2014. Referitor la creșterea riscului seismic în urma acestor activități, Ministerul Economiei invocă declarații ale prof. Nicolae Anastasiu de la Universitatea București, care recunoaște că ar putea fi cutremure de gradul 1 sau 2 pe scara Richter, dar „în întreaga lume sunt înregistrate cel puțin 100.000 de cutremure pe zi de asemenea magnitudini”. În legătură cu acordurile concrete pentru cele două localități bihorene, Tulca și Tria, Guvernul României face precizarea că nu este vorba despre gaze de șist și că licitația din 2009 s-a derulat în mod transparent. Deocamdată, acordurile vizează doar explorare, însă din răspunsul la interpelare reiese că ar putea urma și exploatare, dar acest lucru depinde de ce anume se va găsi în subteran. Oricum, cele două Primării vor putea să nu emită certificate de urbanism, în caz că vor considera că așa trebuie să procedeze. Lucru scris negru pe alb în documentul primit de la senatorul Cristian Bodea. Cât despre pericolul ca stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai să fie și ele afectate negativ în urma eventualelor explorări/exploatări de gaze (de șist), în răspunsul Ministerului Economiei (prin ministrul delegat pentru Energie, PSD-istul Constantin Niță) apare precizarea cum că acordul pentru perimetrul din Sânmartin „nu este aprobat prin Hotărâre de Guvern, deci nu este în vigoare”.
Guvernul face apel la echilibru în chestiunea explorării după gaze și militează pentru siguranță și eficiență în exploatarea acestor resurse pe care le numește „gaze naturale din argile gazeifere”.
feb. 12, 2013 0
feb. 12, 2013 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0