Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
iul. 23, 2011 Florin Coman Actualitate 1 2595 vizualizari
Noua avertizare de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (care va intra în vigoare sâmbătă la ora 21) readuce în actualitate măsurile de prevenție transmise recent de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana”. Printre ele, cele mai demne de luat în seamă sunt cele legate de trăsnete. Potrivit salvatorilor, dacă vijelia ne surprinde într-o locuinţă, sfaturile de urmat sunt următoarele: deconectarea energiei electrice, evitarea utilizării telefonului fix (fulgerul poate lovi firele, iar curentul va fi condus până în receptorul de la ureche), închiderea geamurilor şi depărtarea de acestea. De asemenea, ISU recomandă închiderii televizoarelor. În cazul în care furtuna vă surprinde în loc deschis, de la primele semne ale ei (ex.: nori cumulonimbus venind spre noi, tunete în depărtare), trebuie căutat un adăpost sigur împotriva fulgerelor. „Dacă nu se poate găsi în timp util un adăpost sigur, atunci trebuie evitate locurile predispuse la trăsnete: locurile mai ridicate (vârfuri, movile de pământ), copacii, stâlpii indicatori sau de marcaje, imediata apropiere a apelor, în apropierea firelor electrice (nu doar cele de înaltă tensiune ci şi cele telefonice, chiar)”, spune purtătorul de cuvânt al ISU „Crișana”, lt. Camelia Roșca. Oamenii mai trebui să știe că este recomandată evitarea solurilor argiloase sau a celor cu minereuri de fier, dar și stâncile lucioase sau cele înnegrite. Acest din urmă caz este semn că, probabil, ele au mai fost lovite în trecut. Totodată, salvatorii bihoreni reamintesc că nu este nicidecum recomandabil să se stea sub copaci în timpul furtunilor de vară. „Dacă nu se găseşte nici măcar o zonă cât de cât sigură, ultima variantă este să te faci cât mai mic, cât mai aproape de pământ. Dar niciodată nu trebuie să te întinzi pe pământ, deoarece în cazul unei descărcări electrice în apropiere, între picioare pe de o parte şi cap/umeri/mâini pe de altă parte se va forma o tensiune ce va da naştere unui curent electric care la rândul lui va străbate organele vitale (inima/creierul)”, mai spune lt. Roșca. Se pare că cea mai sigură poziție de adoptat pentru a scăpa de furia trăsnetului este: ghemuit, cu călcâiele lipite, capul cât mai aplecat posibil, coatele pe genunchi, iar cu palmele se acoperă urechile (pentru a feri timpanul de puterea unui tunet). Pompierii spun că, în acest fel, dacă un fulger loveşte în apropiere, curentul va intra printr-un picior, va trece, prin călcâie în celălalt picior şi mai departe înapoi în pământ. O altă măsură este păstrarea unei distanțe de cel puțin 5 m față de alte persoane. ISU „Crișana” mai reamintește că numărul pentru urgențe chiar și în caz de probleme cauzate de descărcările electrice este 112.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 28, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
Sfaturi foarte utile, multumim! Chestia e ca daca te surprinde o furtuna nu tiu daca mai am timp sa duc o mostra de sol pana la un laborator ca sa aflu daca e argilos sau cu minereuri de fier …