Actualizat noiembrie 4th, 2024 10:53 PM
nov. 04, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 60 vizualizari
Institutul Polonez București împreună cu Voievodatul Polonia Mare și în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează vernisajul expoziției Poloneze și românce care au schimbat lumea. Evenimentul, prilejuit de împlinirea a 157 de ani de la nașterea Mariei Skłodowska-Curie (7 noiembrie 1867), va avea loc în data de 7 noiembrie, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A).
Printre femeile ale căror istorii sunt prezentate se numără figuri care s-au remarcat prin personalitatea lor puternică, în diferite domenii. De exemplu, Elisabeta Rizea este un simbol al luptei pentru libertate și independență, în timp ce Virginia Maria Andreescu-Haret a fost o pionieră în arhitectură, rupând barierele într-o lume dominată de bărbați. Smaranda Brăescu, una dintre cele mai cunoscute parașutiste românce, s-a remarcat prin curajul și determinarea sa în vremuri dificile. Printre poloneze, o mențiune deosebită îi revine Mariei Skłodowska-Curie, laureată a Premiului Nobel în chimie și fizică, care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării științei, precum și Irenei Sendlerowa, care a salvat copii evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, punându-și în pericol propria viață.
Pe lista româncelor incluse în expoziție se află nume precum Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret, Ana Aslan, Smaranda Gheorghiu, Nadia Comăneci și Lucia Sturdza Bulandra, în timp ce, din partea Poloniei, sunt omagiate personalități ca Maria Skłodowska-Curie, Irena Sendlerowa, Helena Rubinstein și Wanda Rutkiewicz.
Aceste eroine, românce și poloneze deopotrivă, continuă să impresioneze prin realizările lor. Fiecare poveste din cadrul expoziției subliniază cât de importantă este pasiunea, hotărârea și credința în justiție, chiar și în fața opresiunii și a nedreptății.
Expoziția a fost creată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei și pentru a marca Anul Drepturilor Femeii. De asemenea, expoziția include și animații realizate de studioul polonez Dinksy, care oferă o perspectivă vizuală inedită asupra poveștilor acestor femei remarcabile.
La eveniment vor lua cuvântul Katarzyna Zalaszewska, coordonator proiecte culturale în cadrul Institutul Polonez din Bucureşti, și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 8 decembrie 2024, iar accesul este gratuit.
oct. 29, 2024 0
oct. 18, 2024 0
oct. 09, 2024 0
oct. 08, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 04, 2024 0