Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 29, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1062 vizualizari
Pe parcursul lunii aprilie, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acționat în cadrul campaniei preventive „Sărbători în Siguranță”, pentru prevenirea victimizării cetățenilor în perioada unor sărbători legale importante, precum și în minivacanța de 1 Mai.
Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat 22 de acțiuni stradale, în locuri publice aglomerate din Oradea, respectiv în Orășelul Copiilor, pe peronul și în proximitatea Stației C.F.R. Oradea, în stațiunile turisice bihorene Băile Felix și 1 Mai, precum și în centrele comerciale, în stațiile mijloacelor de transport în comun, în parcuri, piețe, dar și în alte locuri de petrecere a timpului liber, oferind celor mici și celor mari recomandări importante pentru siguranța acestora și pentru prevenirea faptelor antisociale specifice perioadelor de sărbătoare.
În cadrul acestor acțiuni stradale, polițiștii de prevenire bihoreni au purtat discuții cu cetățenii și le-au reamintit cum să se protejeze pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuințe, autoturisme, din buzunare, infracțiunilor de înșelăciune, dar și despre cum să prevină victimizarea prin intermediul fraudelor online.
Pentru prevenirea faptelor antisociale, polițiștii bihoreni au discutat cu cetățenii despre modalitățile de gestionare a conflictelor, despre prevenirea infracțiunilor de lovire, încăierare și tulburare a ordinii și liniști publiceși, dar și cum să acționeze în mod responsabil în orice situație vulnerabilă în care s-ar putea afla.
În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum pot fi prevenite furturile și înșelăciunile respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar foarte eficiente. Agitația și aglomerația zilnică, specifică perioadei sărbătorilor sau vacanțelor, sunt speculate de infractori. Aceștia profită de neatenția cetățenilor grăbiți să își facă cumpărăturile și le sustrag bunurile de valoare lăsate nesupragheveate.
În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit cetățenilor materiale informative, cu recomandări preventive practice.
În activitățile preventive derulate de polițiștii de prevenire bihoreni în cadrul campaniei „Sărbători în Siguranță”, au fost implicați și polițiștii Serviciul Județean de Poliție Transporturi Bihor și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.
*
PENTRU A VĂ BUCURA ÎN LINIŞTE DE WEEKENDUL DE 1 MAI, POLIŢIŞTII BIHORENI VĂ RECOMANDĂ:
La cumpărături, în mijloacele de transport în comun:
– În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, în magazine, fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!
– Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!
– Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
– Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoţii speculează această neglijenţă! O geantă atârnată de umăr este întotdeauna la dispoziţia hoţilor.
– Când urcaţi într-un mijloc de transport în comun, nu lăsaţi geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostaţi biletul de călătorie sau vă aşezaţi pe scaun!
– În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.
Pentru a preveni furturile din autoturisme:
– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, diferite bunuri de valoare (sisteme GPS, genţi, borsete, telefoane mobile, aparatură electronică etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.
– În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
– Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor.
– Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.
Pentru a preveni furturile din locuinţe:
În cazul în care plecaţi de la domiciliu pe o perioadă mai lungă, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:
– Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;
– Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
– Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
– Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret. Atenţie la postările de pe reţelele de socializare, nu oferiţi amănunte cu privire la deplasările pe care urmează să le faceţi şi perioada în care lipsiţi de la domiciliu, sunt informaţii care pot fi exploatate de infractori;
– Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.
Recomandări pentru conducătorii auto:
– Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
– Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
– Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
– Nu conduceți sub influeța alcoolului sau a substanțelor psihoactive!
– Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
– Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
NU UITAŢI !
„Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.
În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Suntem la datorie!”, transmit poliţiştii.
mart. 11, 2025 0
mart. 04, 2025 0
mart. 03, 2025 0
feb. 17, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0