Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 03, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1127 vizualizari
Jocuri, concursuri și experimente inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru copiii și tinerii participanți la evenimentul „Noaptea Cercetătorilor 2022”, pentru promovarea unui comportament nonviolent și a unei atitudini responsabile în comunitate.
Vineri, 30 septembrie, în intervalul orar 17.00 – 22.00, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea au desfăşurat o serie de activităţi preventive în cadrul Proiectului „Noaptea Cercetătorilor 2022”.
Noaptea Cercetătorilor este un proiect partenerial, iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate, în cea de a patra vineri a lunii septembrie. Scopul principal este acela de a aduce împreună, tinerii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinţa şi informaţia, într-un cadru relaxat şi prietenos, pentru a-i orienta spre alegerea unei cariere şi formarea unor personalităţi competitive. Celor mici, le sunt destinate zone pline de jocuri, care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună.
În acest context, poliţiştii de prevenire și cei rutieri bihoreni au fost invitaţi, în Sala Polivalentă a Universităţii Oradea și în curtea instituției de învățământ universitar, să promoveze comportamentul nonviolent şi atitudinea responsabilă în comunitate şi să desfăşoare activităţi interactive, care să îi captiveze pe tineri, şi, totodată să le inoculeze spiritul preventiv, prin jocuri, concursuri, cu ajutorul laboratorului mobil de siguranță rutieră, a simulatorului de accidente rutiere și a ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool sau droguri.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei ai Serviciului Rutier au organizat ateliere de lucru, concursuri și demonstrații în care au fost implicați sute de copii și tineri, pentru ca aceştia să înveţe să recunoască pericolele şi să nu devină victime ale unor infracţiuni.
Totodată, copiii au avut ocazia să joace ,,Roata Prevenirii”, un joc cu întrebări din domeniul siguranţei personale, siguranţei pe internet şi prevenirii consumului de droguri. Pentru răspunsurile corecte, copiii au fost recompensaţi de polițiști cu diverse premii (anexăm foto).
În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
În cadrul evenimentului, poliţiştii de prevenire bihoreni au adus la cunoştinţa participanţilor proiectele de prevenire a criminalităţii desfăşurate, au promovat recomandări preventive, au oferit participanţilor pliante cu recomandări preventive şi au discutat cu cei prezenţi pe diverse teme cu caracter preventiv.
De asemenea, în curtea Universității Oradea, polițiștii Serviciului Rutier au pus la dispoziția participanților laboratorul mobil de siguranță rutieră, menit să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.
În interiorul laboratorului mobil de siguranță rutieră au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.
Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor rutieri bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.
Conducătorii auto prezenți au avut astfel, ocazia, să verifice prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă, polițiștii rutieri bihoreni subliniind importanța utilizării centurii de siguranță în deplasările rutiere. Totodată, polițiștii rutieri le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.
Totodată, polițiștii rutieri bihoreni au pus la dispoziția publicului un mini covor rutier și mini indicatoare rutiere, prin intermediul cărora, cei mai mici participanți la trafic au avut ocazia să învețe semnificația principalelor indicatoare rutiere și cum să circule în siguranță pe drumurile publice, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.
Pentru o seară, publicul larg a interacționat, astfel, direct cu poliţiştii de prevenire şi cu poliţiştii rutieri bihoreni, cu realizările, proiectele și poveștile din spatele muncii lor, promovând comportamentul nonviolent şi atitudinea responsabilă în comunitate.
nov. 14, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0