Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 12, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1365 vizualizari
Directorul executiv Cristian Beltechi a prezentat azi, 12 ianuarie 2021, raportul privind activitatea Poliţiei Locale Oradea pe anul trecut.
Conform datelor prezentate de către Cristian Beltechi, colectivul Poliției Locale este format în prezent de un număr de 65 de persoane, iar activitățile specifice ale instituției prevăd următoarele: ordine publică și rutieră, combaterea fenomenului de comerț ilicit, disciplină în construcții și afișaj stradal, protecția mediului.
Având în vedere pandemia COVID 19, începând cu 22 martie 2020, Poliția Locală a fost trecută în subordonarea operațională a Ministerului Afacerilor Interne, astfel că pe perioada stării de urgență polițiștii locali au format patrule mixte împreună cu agenți ai Poliției municipiului Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, participând la toate misiunile aferente stării de urgență/alertă.
În cadrul conferinței de presă, directorul Cristian Beltechi a enumerat pe scurt, comparativ cu anul 2019, principalele realizări ale Poliției Locale.
Principalele activităţi în cadrul serviciului de ordine publică au prevăzut următoarele domenii: menţinerea ordinii şi a liniştii publice în cele 8 sectoare, patrularea mixtă cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea în vederea menţinerii ordinii publice, a descurajării faptelor antisociale şi reducerii infracţionalităţii stradale, activități referitoare la verificarea modului de respectare de către persoanele fizice sau juridice a măsurilor stabilite prin actele normative specifice Stării de Urgență/Stării de Alertă, asigurarea măsurilor de ordine şi linişte publică pe străzile adiacente 12 h 7/7, menţinerea ordinii publice în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice – şcoli între orele 7.00 – 8.00. De asemenea, Poliţia Locală a desfăşurat activităţi de ordine publică în Piaţa Obor şi în împrejurimi, acţiuni cu şi pentru asociaţiile de proprietari, persoane fizice şi juridice în vederea luării măsurilor de salubrizare a spaţiilor verzi, verificarea şi sancţionarea persoanelor care desfăşoară activităţi comerciale ilicite pe domeniul public, respectiv pe raza Municipiului Oradea, relaţionarea cu RER Ecologic Service în vederea ridicării la timp a gunoiului menajer etc.
Combaterea fenomenului de apelare la mila publică
Cristian Beltechi a menționat că în cursul anului 2020 Poliţia Locală Oradea a acţionat şi în vederea diminuării fenomenului de apelare la mila publică, acțiuni care au fost derulate parţial doar de agenții Poliției Locale, sau în colaborare cu alte instituții, precum DASO sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor.
Astfel, în cursul acestor acţiuni au desfiinţat 43 adăposturi improvizate, concomitent, polițiștii locali cu atribuții pe linie de cerșetorie au desfășurat acțiuni, prin care se aveau în vedere depistarea persoanelor care necesită o atenție particulară (copiii aflați în risc de separare de părinții; copiii separați de părinți; copiii străzii; copiii abuzați; neglijați sau supuși neglijării; copiii aparținând minorităților etnice).
Pe parcursul anului 2020, polițiștii locali au identificat 545 de contravenții privind persoane care apelau în mod repetat la mila publică, față de 359 de contravenții în anul 2019 și aproximativ un număr de 54 de persoane care nu dețin imobil de locuit și care fie au fost ridicate și transportate spre centrul comunitar Guttenberg, fie îndrumate spre localitățile de domiciliu. Valoarea totală a sancțiunilor pe acest segment este de 66.550 lei.
Activitatea pe segmentul rutier și trafic greu
În anul 2020 patrulele Compartimentului de Ordine Publică şi Rutieră s-au axat pe constatarea contravenţiilor, fiind de asemenea organizate acțiuni de tip razie privind normalizarea situației transportului public local.
„Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind semnificaţia indicatorelor rutiere (de oprire şi staţionare interzisă, accesul interzis) sau alte cazuri de opriri neregulamentare prevăzute în hotărârile de consiliu local. În anul 2020 au fost constatate un număr de 2.047 contravenţii pe H.G. nr. 1391/2006, din care 1427 avertismente şi 620 amenzi contravenţionale în sumă totală de 215.306 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, astfel înregistrându-se o scădere cu un procent de 28% pe constatări, iar pe valoarea amenzilor un procent de 40,4%”, a declarat Cristian Beltechi.
Un alt segment important al activității Poliției Locale vizează traficul greu în Municipiul Oradea, controalele desfăşurându-se în patrule mixte cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea, pe tot parcursul anului.
În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică privind traficul greu, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 156 sancţiuni contravenţionale în valoare de 55.000 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019 înregistrându-se o scădere cu un procent de 31,3% pe constatări, iar pe valoarea amenzilor cu un procent de 33,2%, ceea ce înseamnă că transportatorii au înțeles importanța și semnificația acestor reguli, a menționat Beltechi.
Activitatea de control comercial
În ceea ce privește activitatea de control comercial, unul din obiectivele de anul trecut a fost avertizarea şi sancţionarea unităţilor de alimentaţie publică pentru lipsa autorizaţiilor de desfăşurare a activităţii de alimentaţie publică, nerespectarea orarului de funcţionare (în special a teraselor unde se desfăşoară activitatea de alimentaţie publică), emiterea avizelor consultative pentru activităţile de alimentaţie publică şi acorduri de funcţionare, diminuarea comerţului stradal ilicit precum şi activitatea de înştiinţare în vederea soldării produselor de către agenţii economici.
În cursul lunilor de vară, accentul a fost pus pe sancţionarea unităţilor de alimentaţie publică care nu respectă orarul de funcţionare, tulburând astfel liniştea publică și societățile comerciale care nu au obținut autorizaţile de desfăşurare a activităţii de alimentaţie publică de către Primăria municipiului Oradea. Acţiunile s-au desfăşurat din oficiu, la sesizări scrise sau telefonice prin dispecerat, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, în urma acestor controale aplicându-se sancţiuni contravenţionale.
În ceea ce priveşte comerţul stradal ilicit, în acest sens au acţionat şi agenţi ai Poliţiei Locale din cadrul Compartimentului Ordine Publică şi Rutieră, conform zonării sectoriale.
Privind activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specific privind controlul comercial, agenţii Poliţiei Locale au aplicat un număr de 410 sancţiuni contravenţionale în valoare de 145.200 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019 înregistrându-se o creștere cu un procent de 12,3% pe constatări, iar pe valoarea amenzilor o creștere a procentului de 68,2%.
Disciplina în construcţii şi afişaj stradal
În anul 2020, Poliţia Locală a verificat 271 de imobile, în urma constatărilor fiind emise 38 de avertismente proprietarilor.
În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică privind disciplina în construcţii, publicitate stradală şi afişaj stradal, angajaţii Compartimentului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal au aplicat un număr de 334 sancţiuni contravenţionale în valoare de 598.400 lei și au demolat panourile de publicitate ilegale din oraș.
Comparativ cu anul 2019, numărul total al constatărilor a scăzut cu 8,53%, însă s-a înregistrat o creștere de 154,64% în ceea ce privește sumele, a menționat directorul executiv.
Totodată, începând cu anul 2020, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal au verificat și analizat situația de fapt a mai multor construcții realizate fără autorizație de construire, mai vechi de 3 ani, în vederea întocmirii proceselor verbale de constatare pentru proprietarii acestor de imobile care se sustrag de la plata impozitului pe clădiri. În urma acestor verificări au fost întocmite 84 de procese-verbale de constatare care au generat taxe în cuantum de 298.000 lei.
Protecţia mediului
În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică de protecţia mediului, agenţii Poliţiei Locale au aplicat anul trecut un număr de 4.567 sancţiuni contravenţionale în valoare de 690.640 lei, comparativ cu anul 2019 înregistrându-se o scădere de 18,93% în ceea ce priveşte numărul de constatări şi o scădere de 3,08% în ceea ce priveşte valoarea amenzilor aplicate.
Activitatea de relații cu publicul și dispecerat
Cristian Beltechi a subliniat faptul că Poliția Locală pune un accent deosebit pe relația cu cetățenii. Astfel, anul trecut, activitatea de secretariat şi relaţii cu publicul a constat în gestionarea unui număr de 11.875 documente, din care 7.752 adrese şi 1.447 sesizări primite de la cetăţeni sau persoane juridice, respectiv 2.676 acte emise (ex.: somaţii şi notificări privind salubrizarea terenurilor, adrese etc.).
De asemenea, prin implementarea aplicaţiei online Oradea City Report, au fost direcţionate către Dispecerat un număr de 2.946 petiţii online, care au fost rezolvate în termenul stabilit.
Activitatea pe problemele ridicate pe răspândirea SARS-COV – 2
Legat de această activitate, dl. Cristian Beltechi a menționat că pe perioada stării de urgență polițiștii locali au aplicat 310 sancțiuni contravenționale în valoare de 278.000 lei, pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
În data de 10.04.2020, șeful Inspectoratului Județean de Poliție a emis o dispoziție prin care este prevăzut faptul că polițiile locale constituite la nivelul municipiilor/ orașelor vor acționa pe raza de competență a acestora, cu excepția Poliției Locale Oradea, care va asigura transportul autoizolaților care încalcă dispozițiile legale de autoizolare, iar la nevoie pot efectua misiuni de transport persoane carantinate sau izolate pe tot teritoriul României. În urma acestei dispoziții, polițiștii locali au transportat cu două autospeciale 1887 persoane reîntoarse în țară, pe raza județului Bihor sau în județele vecine.
De asemenea, pe perioada stării de alertă, s-au aplicat 1446 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Valoarea totală a sancțiunilor este de 296.000 lei. De asemenea, până la sfârșitul anului, polițiștii locali au verificat la domiciliu sau reședință 1352 persoane izolate/ carantinate.
feb. 07, 2024 0
ian. 18, 2024 0
nov. 09, 2023 0
sept. 05, 2023 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0