Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 08, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1515 vizualizari
De azi, șoferii care trec prin Oradea și utilizează drumul de centură nu mai sunt nevoiți ca, venind spre / dinspre strada Ogorului să intre pe Calea Clujului și să riște statul la coadă de la trecerea la nivel cu calea ferată de lângă Metro.
Prefectul Claudiu Pop și șeful CNADNR Oradea, Octavian Balog, au inaugurat oficial pasajul rutier din acea zonă. O lucrare finanțată integral de Guvernul României și care contribuie la fluidizarea traficului spre / dinspre Oșorhei / DN 1 (E60), respectiv la descongestionarea Căii Clujului. Pe o vreme ploioasă, oficialii au prezentat detalii despre investiție, iar apoi, cu ajutorul Poliției Rutiere, au dat drumul autovehiculelor care au și luat în primire pasajul.
Potrivit prefectului de Bihor, care s-a ferit să îl imite prin gest pe primarul Ilie Bolojan (care, la deschiderea drumului expres a mutat chiar el panourile care interziceau accesul), a fost o lucrare care s-a întins pe parcusrsul a peste un an de zile. „E o lucrare de la zero, pentru bihoreni, orădeni și pentru toți cei care se folosesc de șosea”, spune Pop, care a evidențiat că și fosta conducere a CNADNR, Narcis Neaga, a avut o contribuție importantă la realizarea investiției. Șeful Instituției Prefectului a arătat că deschiderea cu o oarecare întârziere a pasajului se datorează faptului că a fost nevoie de o operațiune în plus, adică de relocarea unei magistrale de apă potabilă. Urmează ca CNADNR să calculeze și unele penalități pentru firma care a executat lucrarea.
Reprezentantul constructorului, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj, inginerul Ioan Berche, a explicat că este vorba despre o investiție de 14,5 milioane de lei. În total, traseul nou are o lungime de 1,7 kilometri, din care partea efectivă de pasaj suprateran e de 75 de metri. De precizat că pasajul se ridică la o înălțime față de sol de 9 metri (n.b.: a fost luată în calcul și o viitoare electrificare a căii ferate peste care trece) și are câte de două benzi pe sens. Inginerul spune că devierea conductei de apă a fost făcută mai târziu pentru că nu se știa exact pe unde trece, iar la lucrările necesare culeelor s-a constatat că une dintre acestea ar pica exact pe magistrala respectivă. Așa că a fost nevoie de un nou proiect, ceea ce a întârziat șantierul și predarea către circulație a pasajului.
Șoferii pot intra pe pasaj prin intermediul celor două sensuri giratorii realizate în cadrul proiectului: unul se află pe DN 1, la intrarea în Oradea (lângă fostul Post Control al Poliției), iar celălalt pe str. Ogorului, în apropiere de trecerea la nivel cu calea ferată care, de acum, poate fi ocolită.
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0