Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 12, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 2551 vizualizari
„Vă mulţumesc pentru că nu i-aţi abandonat!”, a spus episcopul Virgil.
„E o onoare să-i pot servi!”, a declarat psihologul Ioana Corompaki.
Primul s-a adresat părinţilor copiilor cu nevoi speciale, iar al doilea citat este chiar despre micii „clienţi” ai echipei de psihologi şi terapeuţi implicaţi în activitatea Pyramid Learning Center (PLC). Un aşezământ în cadrul căruia îşi găsesc sprijinul cei de-o şchioapă care nu pot fi ca majoritatea, piticii care fac chestii oarecum enervante, zi de zi, dar nu pentru că aşa vor ei, ci deoarece aşa ştiu ei să se comporte. Iar părinţii care au norocul să descopere că odraslele lor necesită ajutor pentru că ei au nevoi speciale pot bate la uşile centrelor PLC din Oradea. Primul s-a deschis în primăvara lui 2014. De atunci, „cererea” a făcut ca membrii ONG-ului sub egida căreia funcţionează aşezământul să pună cap la cap lucrurile şi să ajungă, în decembrie 2017, să anunţe deschiderea celui de-al doilea punct de lucru. Desigur, pentru că, din nefericire, sunt foarte multe cazuri de copii cu autism (în diverse stadii, sub diverse forme) sau AD-HD, nu toţi cei în nevoie pot fi acceptaţi. Atât din lipsă de spaţiu, cât şi din lipsă de specialişti care se pot lua la „trântă” cu diversele feluri de tulburări comportamentale.
Nici autorităţile nu s-au prea înghesuit să ajute iniţiatorii proiectului PLC, aşa că dacă nu ar fi fost sprijinul din străinătate şi dedicarea unor specialişti (majoritatea tineri absolvenţi de facultate) precum Ioana Corompaki, poate că în Oradea nu am avea nici acum o astfel de oază. Dar poate că dacă vreun om important al Oradiei/Bihorului s-ar trezi într-o zi că are un copil ce dă semne de autism (tratabil), brusc ar începe să poată fi mişcaţi mai uşor anumiţi factori şi de pe o zi pe alta s-ar rezolva o serie de chestiuni birocratice şi de altă natură pentru ca un centru precum cel inaugurat luni, 11 decembrie, să ia fiinţă rapid. În ritm cu creşterea numărului de solicitanţi de ajutor de specialitate.
Pyramid Learning Center de pe str. Cuza Vodă nr. 69 completează „reţeaua” înfiinţată acum mai bine de 3 ani (cu clădirea de pe str. Al. Andriţoiu din Velenţa). Aici, psihologii, terapeuţii şi ceilalţi colaboratori ai echipei conduse de Corompaki îi primesc pe micuţii speciali inclusiv cu zonă de „after school”. În rest, reţeta de bază e similară: se încearcă (re)aducerea în matca normală cu ajutorul imaginilor, dar şi cu o terapie personalizată. De aceea e extrem de solicitant ceea ce înfăptuiesc oamenii de la PLC: cu toate că numărul „pacienţilor” este relativ mic, volumul de muncă ce trebuie depusă cu fiecare dintre ei este uriaş. Şi necesită răbdare, profesionalism şi ataşament total faţă de meserie. Şi faţă de copilaşii în care, potrivit Ioanei Corompaki, ar putea zace un geniu.
Doar că micul om e mai special şi are nevoie de ghidaj pentru ca geniul din el (care poate fi şi un simplu talent pe care să îşi bazeze viaţa) să poată ieşi la iveală, să poată fi exploatat. La fel, pentru a face totul în vederea atingerii acestui scop, personalul de la PLC are nevoie de formare permanentă. De perfecţionare. Psihologii şi terapeuţii doresc să utilizeze numai tehnici care au fost deja dovedite ca fiind eficiente prin metode ştiinţifice. Formatorii sunt în special din Statele Unite ale Americii, iar training-ul costă. Mult. De aici şi costurile piperate ale terapiei individuale prestate la Oradea. Echivalentul a aproximativ 10 euro pe fiecare şedinţă. De aceea sunt binevenite donaţiile. Fie în bani, fie în obiecte / dotări necesare noului sediu al PLC.
Casa în care funcţionează Centrul inaugurat luni este închiriată de la un proprietar care a empatizat cu Ioana Corompaki şi cu cei care au împins-o pe aceasta să deschidă al doilea sediu. Aşezământul a şi primit numele de „Casa Dodo”, de la Dorel Pintea, cel care nu doar că percepe o chirie modică, dar a şi ajutat cu investiţii de 20.000 de euro activitatea PLC. Practic, şi cu acest nesperat ajutor, ONG-ul condus de psiholog a reuşit să transforme, în doar două săptămâni, o dărăpănătură într-un loc salubru, luminos şi primitor. Chiar dacă mai e nevoie de dulapuri şi alte elemente de mobilier. Aşa că persoanele care înţeleg importanţa unui astfel de Centru şi care au posibilităţi financiare, pot nota următoarele conturi: RO19INGB0000999906676206 (lei) şi RO19INGB0000999906676266 (euro).
„Datoria noastră este să încercăm să facem diferenţa pentru un copil”, consideră Ioana Corompaki. Iar lacrimile pe care le-a vărsat în timpul speech-ului nu păreau deloc fabricate. Semn că femeia chiar iubeşte munca pe care o face. Şi că-i iubeşte pe micuţii deosebiţi din care, cine ştie, poate va creşte un nou Einstein sau un nou Kasparov.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0