Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
iul. 23, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 5473 vizualizari
Pietruirea făcută de administrația Filip pe corso s-a dovedit a fi lucru de mântuială, însă actuala conducere a orașului se jură că ceea ce se face acum în Piața Unirii va fi ceva atât de calitativ, încât nimeni nu va putea găsi nimic de criticat. Cel puțin în ceea ce privește calitatea materialului folosit pentru pavare și manopera. Viceprimarul Mircea Mălan a ieșit din nou cu presa pe șantier pentru a prezenta stadiul lucrărilor derulate și din fonduri europene nerambursabile, cu aproape 5 luni înainte de termenul limită de predare. Edilul a subliniat că proiectul s-a axat încă de la început pe utilitatea post-reamenajare a zonei, adică pe redarea către cetățeni (și mai ales către pietoni) a perimetrului cunoscut drept Piața Unirii. „Ne interesează relația dintre spațiul public și viața urbană”, a spus Mălan.
Cum cea mai mare parte a zonei va fi pietonală (n.b.: circulația mașinilor și autobuzelor urmând a fi permisă doar dinspre Primărie spre Universitate, pe lângă fosta Bibliotecă Județeană), un accent special cade pe pietruirea de aici. Spațiile largi pe care urmează ca orădenii și turiștii să se plimbe în voie sunt prevăzute cu pietre, roci și dale aduse din Italia de firme specializate (care fac parte din asocierea care a câștigat licitația). De asemenea, punctul forte al lucrării pare să fie amplasarea, bucată cu bucată, a acestor pietre și dale. Așa cum și bihorstiri.ro a scris la momentul începerii lucrărilor de pavare, echipe de specialiști italieni au fost aduși la Oradea pentru ca execuția să fie una de calitate. Cu atât mai mult cu cât Municipalitatea a cerut, potrivit lui Mălan, garanție de 10 ani pe manoperă.
Cât despre calitatea materialului și despre rolul acestui și în zilele fierbinți ale anului, viceprimarul a declarat azi că a fost făcut un experiment. A fost măsurată temperatura asfaltului în trei puncte diferite din Piața Ferdinand și, la același moment al zilei (n.b.: miercuri, 22 iulie, cu câteva minute după ora 17), au fost înregistrate datele termice în trei puncte deja pavate / dalate din Piața Unirii. După cum relatează vicele Mălan, există o diferență medie de aproximativ 10 grade Celsius. În favoarea zonei nou pavate. Adică rocile / pietrele / dalele aduse pentru proiectul de reamenajare nu înmagazinează căldura așa de mult ca asfaltul clasic. Și acesta poate fi considerat un câștig al proiectului derulat în centru.
Noua formă a Pieții Unirii va veni și cu un post de transformare propriu, ceea ce va duce la o economie de 30% în privința consumului de energie electrică. Partea de infrastructură este gata în proporție de aproximativ 70%, iar îmbrăcămintea cu piatră e la nivel de 45%. Referitor la aceste procente, viceprimarul Mircea Mălan spune că a cerut firmelor care lucrează la rețele / infrastructură să mărească ritmul de lucru pentru ca italienii să poată și ei merge înainte mai repede. Ba chiar să mai poată aduce o echipă în plus de meșteri care se pricep la amplasarea pietrelor / dalelor. În Piața Unirii vor lua loc 137 de arbori și arbuști special aduși astfel încât, pe de o parte, să poată oferi umbră utilă celor care se plimbă prin zonă, iar pe de altă parte pentru ca fațadele clădirilor frumoase să nu fie acoperite. De asemenea, vor fi cișmele pentru trecători și fântâni, iar placajul de piatră va merge în continuare și în jurul clădirilor de pe str. Independenței, de la Vulturul Negru până în capăt, între imobile și liniile de tramvai. Trotuarul va fi, prin urmare, extins, zona pietonală de pe Independenței urmând să aibă aspect similar cu cel din Piața Unirii. Mircea Mălan a declarat că RCS/RDS și firma care lucrează pentru OTL s-au angajat să se ocupe de cheltuielile legate de extinderea zonei placate cu piatră (ceea ce trece de Pasajul Vulturul Negru).
dec. 27, 2022 0
dec. 31, 2019 0
oct. 15, 2019 0
mai 07, 2019 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0