Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 31, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 4002 vizualizari
Cu promisiunea că toate lucrările și finisajele vor fi terminate după Anul Nou, iar recepția va fi făcută după trecerea iernii (pentru a se vedea cum s-au comportat pietrele și dalele), viceprimarul Mircea Mălan a „dezvelit” Piața Unitii în ultima zi a anului curent. Desigur, având în vedere că șantierul nu a fost unul ținut sub „capac”, ci a putut fi urmărit zi de zi de cetățeni, oficiali și turiștii care au trecut în 2015 prin centru, lucrarea nu este 100% nouă pentru oameni. Dar pentru inaugurare va mai trebui să așteptăm.
Proiectul a fost mult discutat și dezbătut, venind, totodată, și cu unele controverse. Iată că, schimbând total concepția inițială pentru Piața Unirii (n.b.: proiectul arhitectului Emodi Tamas, care a câștigat un concurs de idei girat de Consiliul Local), zona dintre șinele de tramvai și intersecția cu străzile Iuliu Maniu, Traian Moșoiu și Avram Iancu devine una aproape exclusiv pietonală. Avem aici zone generoase destinate plimbării, spații verzi cu arbori / arbuști (care mai au de crescut pentru a servi scopului de a da umbră), o parte de care oamenii se vor putea servi pentru organizarea de diverse evenimente publice în aer liber, fântâni arteziene, bănci de odihnă, un complex Duiliu Marcu restaurat și aceeași statuie a lui Mihai Viteazul (la care se mai muncește în vederea reabilitării).
Lucrarea efectivă a început la mijlocul lunii februarie și este opera unei asocieri de firme condusă de orădenii de la Drumurui Orășenești. Însă, partea leului a fost asumată de pietrarii italieni care au fost cooptați în asociere, aceștia dând reale lecții de dăruire și de pricepere în cursul verii, pe caniculă. Dar și în ultimele zile când, în ciuda Sărbătorilor și vremii tot mai reci, au continuat să lucreze. Sigur, și datorită insistențelor Primăriei Oradea și ale vicelui Mircea Mălan care și-a asumat finalizarea cu bine a acestui ambițios proiect finanțat și din fonduri europene nerambursabile. O asumare pe care a subliniat-o în conferința de presă de pe teren, desfășurată în 31 decembrie. Edilul a precizat, pentru a clarifica din fașă anumite lucruri, că toate părțile negative ale acestui proiect, dacă vor exista (n.b.: inclusiv chestiuni legate de finisaje, crăpături etc.), îi vor putea fi reproșate direct lui. În schimb, Mălan nu s-a sfiit să îndemne populația ca atunci când se va bucura de noua Piață Unirii, mulțumirile din gând să se îndrepte spre echipa din Primărie și spre echipele de muncitori.
Vestea bună este că, în cazul acestui proiect, toată finanțarea europeană a fost utilizată: 3,6 milioane de euro. Ceea ce mai rămâne de efectuat din lucrare nu va greva, însă, bugetul local deoarece Municipalitatea a convins firmele executante să finalizeze proiectul pe cheltuială proprie. De exemplu, încă nu au fost terminate refugiile din stația de tramvai dublă dinspre Podul Sf. Ladislau; stația a stârnit deja supărarea unui bătrânel care a și venit la Mălan, în plină conferință de presă, pentru a-i spune că respectivul edificiu e „o mizerie”. De asemenea, în fața Bisericii cu Lună, mai este o suprafață de aproximativ 100 mp de teren pe care încă nu au apărut pietrele de rigoare deoarece acolo urmează să mai fie rezolvată problema unui punct trafo. Detaliu important căci grație acestui punct vor fi făcute economii consistente în materie de energie electrică. Economii suplimentare față de cele generate de sistemul pe leduri utilizat în Piața Unirii.
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 24.084.362,92 lei (din care 4.623.169,09 lei reprezintă TVA). Valoarea eligibilă a contractului de finanţare este de 16.998.646 lei, iar contribuţia Municipiului Oradea la cheltuielile eligibile se ridică la 339.972,92 lei. Aici mai adaugăm cheltuieli neeligibile în valoare de 2.462.547,83 lei, suportate tot de adminstrația locală. Referitor strict la contractul de lucrări, valoarea acestuia e de 18.928.216,28 lei (fără TVA), durata contractului fiind de 12 luni.
„Acest proiect pune la dispoziţia cetăţenilor o piaţă modernă de 28.000 mp, din care pietonii au la dispoziţie 18.000 mp. Am inclus în proiectul iniţial de reabilitare a soclul statuii lui Mihai Viteazul, cele 4 fântâni arteziene, toate elementele de piatră masivă și reţelele electrice subterane”, a precizat viceprimarul orădean menționând că i s-a părut logic ca, în cazul unei reamenajări de o asemenea anvergură într-un loc atât de important al municipiului, să se înceapă cu refacerea diverselor rețele subterane. „Ceea ce ne-a interesat a fost să facem din Piaţa Unirii un loc mai bun pentru orădeni, să reuşim o corelare a spaţiului public cu viaţa urbană”, a mai declarat Mircea Mălan.
ATENȚIE LA MAȘINI!
De joi, 31 decembrie, circulația auto este din nou permisă în Piața Unirii. Mașinile au acces dinspre str. Tudor Vladimirescu, prin fața clădirii Primăriei, în direcția Universității din Oradea, pe lângă intersecția cu str. Ep. Pavel. La ieșirea din Piață, indicatorul STOP îi face pe șoferi să oprească și să se asigure cu temeinicie înainte de a-și continua drumul. Toate cele trei străzi intersectate în fața Bisericii cu Lună (n.b.: Traian Moșoiu, Avram Iancu și Iuliu Maniu) sunt în continuare cu circulație pe ambele sensuri. Conducătorii auto mai trebuie să știe că în zona deschisă lor din Piața Unirii au fost deja montate indicatoare rutiere (care semnalează, printre altele, trecerile de pietoni și stația taxi). Lipsesc marcajele obișnuite cu alb, pe carosabil, dar sunt șanse ca ele să nici nu apară. Primăria Oradea analizează posibilitatea utilizării unei metode din Franța, care evită trasarea de linii cu var în centrul istoric. De asemenea, nu e exclus ca în viitor întreaga circulație auto să fie scoasă din aceasră zonă centrală a orașului.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0