Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iul. 13, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 2148 vizualizari
Miercuri, 12 iulie, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au desfășurat acţiuni pe şoselele bihorene, pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, pentru combaterea conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor și, în general, a cauzelor generatoare de accidente rutiere.
Ca urmare a abaterilor constatate în trafic, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 206 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 116.820 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 28 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute trei certificate de înmatriculare.
152 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 12 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționate 18 depășiri neregulamentare, două sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor vehiculke care prezentau defecțiuni tehnice, una pentru lipsa ITP, iar 21 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
80 dintre cele 206 sancțiuni aplicate de polițiștii bihoreni, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate în cadrul unor acțiuni în oglindă, derulate în paralel cu polițiștii arădeni, astfel:
– Acțiune rutieră în oglindă, pe D.N.79, derulată de polițiștii bihoreni, în paralel cu cei arădeni.
Astfel, din totalul sancțiunilor aplicate în ultimele 24 de ore, pe șoselele bihorene, 80 au fost aplicate în intervalul orar 07.00 – 13.00, când, pe sectorul de drum D.N. 79, care tranzitează județul Bihor, între localitățile Oradea și Avram Iancu, polițiștii Serviciului Rutier Bihor au acționat în paralel cu polițiștii Serviciului Rutier Arad.
Dintre cele 80 de sancțiuni, cu amenzi în valoare de 44.375 de lei, aplicate în cadrul acțiunii în oglindă, pe D.N. 79, în care au fost folosite 5 aparate radar, dispuse în cascadă și o dronă, majoritatea, respectiv 65 de sancțiuni, au fost tot pentru depășirea limitelor legale de viteză, nouă pentru depășiri neregulamentare, iar șase pentru alte abateri săvârșite în trafic.
De asemenea, în cadrul acțiunii în oglindă, polițiștii bihoreni au reţinut 12 permise de conducere.
Exemple:
– A rămas fără permis pentru 90 de zile, după ce a fost depistată de polițiști în trafic, în timp ce conducea cu viteză excesivă.
Astfel, pe Calea Aradului din municipiul Oradea, a fost depistată în trafic o femeie de 41 de ani, din comuna bihoreană Nojorid, în timp ce conducea un autoturism, cu viteza de 121 de km/h în zonă de limitare a vitezei de deplasare la 70 de km/h, înregistrată radar și video.
Conducătoarea auto care a depăşit limita legală de viteză cu peste 51 de km/h a fost sancţionată contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
– Depășire neregulamentară pe D.N.79, surprinsă cu drona de polițiștii rutieri bihoreni.
De asemenea, tot pe D.N.79, la ieșirea din localitatea bihoreană Nojorid, a fost depistat în trafic un tânăr de 22 de ani, din comuna Sârbi, județul Bihor, care, în timp ce conducea un autoturism, a efectuat o manevră de depășire în zona de acțiune a indicatorului „Depășirea Interzisă”, înregistrată de polițiștii rutieri bihoreni cu drona din dotare.
Conducătorul auto care a depăşit neregulamentar a fost sancţionat contravenţional cu 6 – 8 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 60 de zile.
ATENŢIE!
– Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!
– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!
*
Șuncuiuș / Bănuit că ar fi sustras un autoturism, în scop de folosință și l-ar fi condus fără permis, reținut de polițiștii bihoreni
Miercuri, 12 iulie, polițiștii Secției nr.1 de Poliție Rurală Borod au dispus reținerea, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor față de un tânăr de 20 ani, din comuna Șuncuiuș, județul Bihor, pentru comiterea infracțiunilor de furt în scop de folosință, distrugere din culpă și conducere fără permis.
Polițiștii bihoreni îl bănuiesc pe acesta că, la data de 8 iulie, în jurul orei 01.00, împreună cu un alt tânăr de 19 ani, tot din Șuncuiuș, ar fi sustras un autoturism de pe raza localității bihorene Șuncuiuș, profitând de faptul că acesta fusese lăsat parcat cu portierele neasigurate și cu cheile în contact. Tânărul de 20 de ani este bănuit că ar fi condus autoturismul fără a poseda permis de conducere, pe raza localității, iar apoi l-ar fi abandonat în locul de unde a fost sustras, vehiculul prezentând defecțiuni mecanice.
Polițiștii Secției nr.1 de Poliție Rurală Borod continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleșd, pentru documentarea întregii eventualei activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
*
Băile Felix / Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului
Miercuri, 12 iulie, în jurul orei 20.50, pe strada Primăverii din stațiunea bihoreană Băile Felix, polițiștii din Băile Felix au depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din municipiul Timișoara, județul Timiș, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorului auto i-a fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.
*
Urvind / Depistat de polițiștii bihoreni în trafic, în timp ce conducea, deși avea suspendat acest drept
Miercuri, 12 iulie, la ora 14.00, pe D.N.1, în afara localității bihorene Urvind, polițiștii Secției nr.7 de Poliție Rurală Tileagd au depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, din municipiul Bistrița Năsăud, județul Bistrița Năsăud, în timp ce conducea un autoturism, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.
*
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie, intră în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.
*
A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!
nov. 14, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 01, 2024 0
oct. 24, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0