Actualizat aprilie 3rd, 2025 5:07 PM
iul. 01, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1151 vizualizari
Miercuri, 29 iunie, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.
Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea neregulamentară.
Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 212 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 87.200 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 33 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute trei certificate de înmatriculare și au fost constatate cinci tamponări.
129 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 20 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționați 11 bicicliști, patru utilizatori de trotinete electrice, au fost sancționate 14 depășiri neregulamentare, trei sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, două pentru lipsa ITP, iar 29 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
– Amplă acțiune rutieră în oglindă, derulată de polițiștii bihoreni, în paralel cu cei arădeni – 93 de sancțiuni au fost aplicate în județul Bihor, în doar câteva ore de acțiune, cu radare dispuse în cascadă.
Din totalul sancțiunilor aplicate în ultimele 24 de ore pe șoselele bihorene, 93 au fost aplicate în intervalul orar 07.00 – 13.00, când, pe sectorul de drum D.N. 79 care tranzitează județul Bihor, între localitățile Nojorid și Avram Iancu, polițiștii Serviciului Rutier Bihor, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier Arad au organizată o amplă acțiune rutieră în oglindă, pentru combaterea conducerii vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise și prevenirea producerii accidentelor rutiere grave, produse pe fondul vitezei sau a depășirilor neregulamentare.
Astfel, în cadrul acțiunii, în care au fost implicați 15 polițiști bihoreni, de la Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, de la Biroul Rutier Oradea, de la Biroul Rutier Salonta și de la Secția nr.9 de Poliție Rurală Cefa, au fost folosite 5 aparate radar, dispuse în cascadă și o aeronavă fără pilot (dronă).
În cadrul acțiunii de pe D.N. 79 au fost aplicate 93 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 40.220 de lei, din care majoritatea, respectiv 64 de sancțiuni, au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, șapte sancțiuni au fost aplicate pentru depășiri neregulamentare, 8 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, una pentru conducere sub influența alcoolului, iar 13 pentru alte abateri săvârșite în trafic.
De asemenea, în cadrul acțiunii în oglindă, polițiștii bihoreni au reţinut 16 permise de conducere.
Exemplu:
Astfel, miercuri, 29 iunie, la ora 11.35, pe raza localității bihorene Gepiu, a fost depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din municipiul Zalău, județul Sălaj, care, în timp ce conducea un autoturism, a efectuat o depășire neregulamentară, în zona de acțiune a indicatorului rutier cu semnificația „Depășire interzisă” și având o concentrație alcoolică de 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că autoturismul respectiv avea înmatricularea suspendată, ca urmare a expirării ITP.
Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu 24 de puncte amendă, în valoare totală de 3.480 de lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 150 de zile.
Totodată, conducătorului auto i-a fost reținut și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
*
Oradea / Tânăr depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea sub influența substanțelor psihoactive
Joi, 30 iunie, la ora 02.20, pe strada Primăriei din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar fi aflat sub influența substanțelor cu efect psihoactiv, după rezultatul pozitiv obținut la testarea rapidă de drog.
Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Biroului Rutier Oradea continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care se afla sub influența unor substanțe psihoactive.
*
RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ
ÎN PERIOADA CANICULARĂ
Poliţiştii rutieri vă recomandă: Evitaţi deplasările cu maşina în intervalul orar 10.00 – 18.00, în zilele caniculare!
Poliţiştii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto ca, în zilele caniculare, să îşi planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 – 18.00 şi să protejeze de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, aflaţi printre pasageri.
Totodată, este recomandabil ca posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
În cazul în care autovehiculul a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.
În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 17, 2025 0
mart. 12, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0