Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 29, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1111 vizualizari
Peste 2.700 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete, toate interzise la deținere și comercializare către persoane fizice, confiscate de polițiștii bihoreni de la arme, în urma a șase percheziții ale trimiterilor poștale, efectuate la depozitele unor firme de curierat din Oradea.
Miercuri, 28 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au pus în executare două mandate de autorizare a reţinerii, predării și percheziţionării trimiterilor poștale, emise de Judecătoria Oradea, cu privire la trimiterile poștale expediate de două societăți comerciale cu sediul social în Slovacia, în punctele de primire a două societăţi de coletărie din municipiul Oradea.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate 47 de colete care conțineau articole pirotehnice, cu o greutate totală de 235 de kg., în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei, toate comandate online, de către persoane fizice din Romania.
Totodată, în contextul cercetărilor efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase în cadru aceluiași dosar, în cursul lunii decembrie a.c., au mai fost puse în aplicare alte patru mandate de autorizare a reţinerii, predării și percheziţionării trimiterilor poștale, la aceleași societăţi de coletărie din Oradea, activități în urma cărora au mai fost ridicate 791 de colete, expediate tot de cele două societăți comerciale din Slovacia, care conțineau articole pirotehnice cu o greutate totală de aproximativ 2.500 de kg.
Cele 2.735 de kg. de obiecte pirotehnice, destinate comercializării către persoane fizice, pe teritoriul României, indisponibilizate pe parcursul lunii decembrie a.c., au fost ridicate de polițiștii de la arme, în vederea continuării cercetărilor.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracțiunii de „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate către pirotehnicieni”.
*
PREVEDERI LEGALE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
Reamintim faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă!
Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:
– Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
– La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
– La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
– La o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;
– Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani;
– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
CONTRAVENȚII
Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu moficările ulterioare.
Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.
Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr.61 din 1991 republicată.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0