Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 04, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 890 vizualizari
În perioada 1 – 3 septembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, a faptelor comise cu violență sau pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De asemenea, acțiunile polițiștilor bihoreni au vizat și combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice cu viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de drum.
Acțiunile polițiștilor bihoreni au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, prin desfășurarea de acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, atât pe raza municipiului Oradea, cât și pe raza județului Bihor.
Astfel, au fost desfășurate 20 de acțiuni preventiv – reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 15 filtre, în acțiuni fiind implicați 381 de polițiști bihoreni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi și luptătorii de la acțiuni speciale, 230 de jandarmi, dar și polițiști de frontieră și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.
În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 1.878 de persoane. De asemenea, au fost efectuate 1.159 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.
În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii bihoreni au aplicat, în total, 483 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 254.900 de lei.
Totodată, au fost constatate 23 de infracțiuni, dintre care 12 la regimul circulației rutiere, două de natură judiciară și nouă infracțiuni de altă natură.
Din totalul sancțiunilor, 415 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice. Dintre acestea, 248 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 27 au fost pentru conducere sub influența alcoolului, 27 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, nouă sancțiuni au fost pentru lipsa ITP, au fost sancționate trei opriri neregulamentare, iar 101 sancțiuni au fost pentru alte abateri.
Totodată, poliţiştii bihoreni au reţinut 60 de permise de conducere, dintre care 27 pentru conducere sub influența alcoolului, 11 pentru depășirea limitelor legale de viteză și 22 pentru alte abateri. De asemenea, au fost reţinute 18 certificate de înmatriculare.
În cadrul activităților desfășurate la sfârșit de săptămână, polițiștii bihoreni au continuat acțiunile pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări ale Codului Penal. Astfel, conducătorii auto opriți în trafic au fost informați de polițiști despre faptul că, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Totodată, conducătorii auto au fost informați despre faptul că, pe toate categoriile de drumuri publice, sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.
La acest sfârșit de săptămână, polițiștii și jandarmii bihoreni au fost prezenți și la manifestările culturale și artistice, atât din municipiul Oradea, cât și de pe raza județului, unde au desfășurat activități preventive și au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente negative.
În perioada următoare, polițiștii bihoreni vor continua, în sistem integrat, activitățile pentru liniștea și siguranța cetățenilor și pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări ale Codului Penal.
LINK VIDEO – ACȚIUNE RUTIERĂ WEEKEND:
https://mab.to/t/YZsZfM4jykb/eu1
Exemple:
Reținut de polițiștii rutieri bihoreni după ce a fost depistat în trafic, în timp ce conducea sub influența alcoolului, cu viteză excesivă
Duminică, 3 septembrie, la ora 10.17, pe drumul județean 767/F, în localitatea Paleu, județul Bihor, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat în trafic un bărbat de 51 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de de 104 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km/h.
Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul de 51 de ani, care conducea autoturismul, prezenta o concentrație alcoolică de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În ce privește depășirea limitei legale de viteză, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
Ca urmare a conducerii sub influența alcoolului, în cauză polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, iar în urma administrării probatoriului, l-au reținut pe bărbatul de 51 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Polițiștii rutieri bihoreni continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
*
Reținut de polițiștii rutieri orădeni, după ce a fost implicat într-un eveniment rutier fără victime, în timp ce conducea sub influența alcoolului
Duminică, 3 septembrie, la ora 21.00, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din localitatea Darabani, județul Botoșani, care, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ciheiului din municipiul Oradea, în momentul în care a ajuns în sensul giratoriu de la intersecția cu strada Liszt Ferenc, ar fi acroșat o bordură a scuarului amplasat înaintea sensului giratoriu și indicatorul rutier cu semnificația „Ocolire prin dreapta”.
Evenimentul rutier a fost unul fără victime.
În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul de 45 de ani, care conducea autoturismul, prezenta o concentrație alcoolică de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat. Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, iar în urma administrării probatoriului, polițiștii Serviciului Rutier Bihor l-au reținut pe bărbatul de 45 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Polițiștii rutieri bihoreni continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
*
Oradea / Depistat de polițiștii rutieri în trafic, în timp ce conducea sub influența substanțelor psihoactive
Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 05.16, pe strada Oneștilor din municipiul Oradea, județul Bihor, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat în trafic un tânăr de 26 de ani, din comuna Borș, județul Bihor.
În urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că tânărul de 26 de ani, care conducea autoturismul, ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.
Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu efect psihoactiv.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive.
*
Diosig / Cercetat penal după ce a fost depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea, fără permis și sub influența alcoolului, un autoturism neînmatriculat
Duminică, 3 septembrie, în jurul orei 20.05, pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Diosig, județul Bihor, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, localnic, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat și fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul prezenta o concentrație alcoolică de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia.
*
Oradea / Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului
Vineri, 1 septembrie, la ora 07.24, pe strada Calea Aradului din municipiul Oradea, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat în trafic un bărbat de 63 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului.
*
A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.
LINK VIDEO CAMPANIE PREVENTIVĂ PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR RUTIERE PROVOCATE PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL SAU DE SUBSTANȚE PSIHOACTIVE:
https://mab.to/t/KHZIPYer1bq/eu1
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0