Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 07, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 957 vizualizari
În era digitală într-o continuă expansiune, tehnologia ne oferă oportunități nenumărate, dar aduce și provocări noi și complexe, una dintre acestea fiind reprezentată de amenințările cibernetice, care evoluează rapid.
Pentru a preveni victimizarea prin infracțiuni informatice, polițiștii Comaprtimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează acțiuni de informare a populației, în cadrul Proiectului „Fii sigur pe net – capcane, vulnerabilități și ajutor!”, demarat în cursul anului 2024, de polițiștii din Bihor.
Astfel, în cursul lunii februarie, polițiștii din Bihor au derulat o serie de întâlniri cu reprezentanți și angajați ai unor societăți comerciale din municipiul Oradea, în cadrul cărora au prezentat detalii despre cele mai noi moduri de operare privind fraudele cu investiții, despre ce sunt aceste fraude, cum se manifestă, cum pot afecta utilizatorii și cum ne putem proteja de ele.
Au fost prezentate moduri de operare privind fraudele prin telefon, fraudele cu carduri, despre fraudele cu câștiguri false, despre înșelăciunile electronice și despre fraudele bancare, aducându-se în atenția publicului exemple de astfel de infracțiuni și recomandări concrete pentru a reduce riscul de vulnerabilitate.
Totodată, au fost prezentate modalități de fraudare prin intermediul platformelor de comerț electronic, insistându-se pe măsurile de precauție care trebuie luate, respectiv parole puternice, atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
Peste 1.000 de persoane au fost informate, în cursul lunii februarie a.c., pe acest subiect.
Polițiștii de prevenire bihoreni continuă, pe parcursul acestui an, acțiunile pentru siguranța pe Internet, în contextul în care prevenirea criminalității informatice constituie o prioritate în domeniul prevenirii criminalității.
*
ATENȚIE LA FRAUDELE CU INVESTIȚII!
POLIȚIȘTII VĂ SFĂTUIESC CUM SĂ NU CĂDEȚI VICTIME ALE ACESTOR FRAUDE
Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții, prin care indivizi sau entități necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.
Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.
Ce sunt aceste fraude, cum se manifestă, cum pot afecta utilizatorii și, cel mai important, cum vă puteți proteja de ele:
Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.
Din sesizările primite, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite rețele de socializare postări ce conțineau reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.
În continuare, ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie.
Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori.
Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.
În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații de tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.
Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.
Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (cryptomonedă) deoarece se creează aparența că investițiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro „investiți” în astfel de scheme frauduloase.
În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.
În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.
Una dintre modalitățile de fraudare frecvent întâlnite în situația în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive și la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate și sustragerea banilor.
Alte modalități de inducere în eroare a potențialilor investitori pot fi reprezentate de promovarea unor anunțuri, în general pe rețele de socializare, în care se folosesc imaginile unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câștiguri imediate foarte mari, prin „cumpărarea de acțiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei „direct pe cardul” utilizatorilor.
În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase, cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.
Caracteristici generale identificate:
Promisiunea de îmbogățire rapidă: Fraudele cu investiții adesea încep cu promisiuni tentante de profituri rapide și sigure. Promotorii fraudelor încearcă să atragă „investitori” folosind limbaj tentant, cum ar fi „dublați-vă investiția într-o săptămână” sau „profituri garantate”;
Ușurința cu care se renunță la sumele de bani: persoanele vătămate sunt convinse să transfere sume, uneori foarte mari, de bani/cryptomonede de către entități/persoane necunoscute, atât în faza incipientă, cât și ulterior;
Cedarea controlului: Persoanele vătămate renunță cu ușurință, din cauza dorinței de îmbogățire rapidă și pe fondul lipsei de cunoștințe tehnice, la orice măsura de securitate digitală, cedând total controlul dispozitivelor electronice folosite;
Nivel înalt de resurse tehnice pentru atacatori: De obicei, atacatorii dovedesc abilități sporite de utilizare a resurselor tehnice disponibile: numere de telefon multiple, caller ID spoofing (falsificarea identității apelantului), platforme false găzduite în afara Europei, anonimizarea tranzacțiilor cu crypto-monede etc.;
Presiune asupra investitorilor: De multe ori, promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive de „publicitate” a „investițiilor”, pentru a determina utilizatorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”. În acest mod încearcă să evite verificări amănunțite, care ar putea conduce la edificarea persoanelor vătămate cu privire la schema frauduloasă.
Atenție! În mod frecvent, fraudele cu investiții se caracterizează printr-o serie de informații limitate sau contradictorii despre investiții. Investitorii nu au acces la informațiile de bază, cum ar fi locația fizică a companiei sau strategiile de investiții, dar nu lipsesc promisiunile unor câștiguri exagerate.
Investment frauds pot avea impact financiar și emoțional semnificativ asupra victimelor.
Investitorii pierd bani și, în unele cazuri, economiile de o viață. Pierderea financiară poate duce la stres, depresie și alte probleme de natură socială, familială etc. De asemenea, încrederea în propria judecată poate fi afectată.
ÎNȘELĂCIUNEA „Apreciază postări pentru bani!”
Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online.
Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le acestă activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.
În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii, care folosesc tehnici de manipulare, pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate.
Acest mod de operare se bazează pe mai mulți factori, printre care putem aminti:
1. Autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor;
2. Autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile;
3. Prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, și la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.
Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort!
PENTRU PREVENIREA UNOR ASTFEL DE ÎNCERCĂRI DE FRAUDARE,
VĂ PROPUNEM SĂ AVEȚI ÎN VEDERE URMĂTOARELE RECOMANDĂRI:
1. Educație financiară: Cea mai eficientă modalitate de a vă proteja împotriva investment frauds este să vă educați permanent în domeniul investițiilor. Înțelegeți ce înseamnă o investiție sigură, cum să recunoașteți semnele de avertizare ale unei fraude și să fiți sceptici înainte de a investi bani.
2. Educație digitală: marea majoritate a atacurilor informatice pot fi prevenite prin măsuri elementare de igienă cibernetică – parole puternice, atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
3. Verificați cu atenție firma/platforma prin intermediul căreia urmează să vă plasați investițiile: Orice firmă sau persoană care oferă servicii de investiții trebuie să fie licențiată și autorizată. Verificați întotdeauna background-ul unei companii și asigurați-vă că au licența adecvată. Vă recomandăm să vizitați și site-ul.
4. Atenție la promisiunile nerealiste: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Păstrați un simț critic și nu vă lăsați înșelați de promisiuni nerealiste de profituri. Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide, dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!
5. Nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.
6. Cerere de informații scrise: Solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant. Citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate.
7. Consultați un expert financiar terț: Dacă sunteți nesigur cu privire la o oportunitate de investiții, consultați un expert financiar independent. Aceștia vă pot oferi sfaturi și pot evalua legitimitatea investiției.
8. Nu cedați presiunii de transfer de bani: Promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”.
9. Raportați fraudele: Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva vă încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.
O resursă importantă de documentare în ceea ce privește investițiile legitime este site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (asfromania.ro). Aici puteți găsi informații actualizate referitoare la legislație și autorizare, dar și o secțiune de alerte și informări despre platforme neautorizate să presteze servicii și activități de investiții Autoritatea de Supraveghere Financiară – Alerte investitori – Informări (asfromania.ro).
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0