Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
iul. 11, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1122 vizualizari
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 iulie, pompierii militari orădeni au acționat pentru salvarea vieților și bunurilor locatarilor unui bloc de locuințe, situat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din municipiu.
În urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 13.40, care sesiza producerea unui incendiu la un bloc cu 10 etaje, situat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a mobilizat operativ la adresa indicată, patru echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau la bucătăria unui apartament situat la etajul 1, casa scării fiind inundată cu fum.
Echipajele de pompieri au acționat simultan pentru evacuarea proprietarului locuinței și a unei persoane din apartamentul învecinat, pentru căutarea și salvarea eventualelor victime intoxicate cu fum, verificând în acest scop fiecare apartament în parte, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru ventilarea casei scării și a apartamentelor în care pătrunsese fumul.
Proprietarei locuinței (care se autoevacuase până la sosirea forțelor de intervenție), soțului acesteia și celeilalte persoane evacuate de pompieri, li s-au acordat îngrijirile necesare la fața locului, întrucât se intoxicaseră cu fum, cei doi septuagenari și persoana din locuința învecinată fiind transportați ulterior la spital.
Incendiul a fost stins în circa 20 de minute, pompierii reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte camere ale locuinței și la celelalte apartamente ale blocului.
Evenimentul, generat, cel mai probabil, de utilizarea necorespunzătoare a unei butelii, s-a soldat cu arderea bunurilor din bucătărie.
Preveniţi situaţiile de urgenţă generate de utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate
Utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații ce se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu rănirea unor persoane sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reamintesc bihorenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile:
Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul „gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgență, la închiderea robinetului buteliei și al aparatului de utilizare, respectiv la deschiderea ușilor și ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma și nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.
În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:
Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun;
Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;
Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor.
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 27, 2025 0
mart. 20, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0