Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
feb. 17, 2017 Florin Coman Actualitate, Sănătate 0 2062 vizualizari
Atenție! În mai multe județe ale țării, autoritățile sanitare au confirmat prezența gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen, la păsări sălbatice şi domestice. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor populaţiei judeţului nostru, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor revine la măsurile generale pentru populaţie, inclusiv cu sfaturi privind prepararea hranei.
Astfel, cetățenii trebuie să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări. Dacă nu este săpun la îndemână, mâinile ar trebui șterse cu alcool sanitar. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu se atingă de păsări moarte, să aibă grijă de copii astfel încât aceștia să nu aibă ocazia să se joace cu păsări moarte sau bolnave. DSP mai recomandă achiziționarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate sanitar-veterinar. Totodată, este obligatoriu ca medicul veterinar să fie pus la curent cu orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
În privința preparării hranei, autoritățile sanitare din Bihor transmit că trebuie separată carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate. Cetățenii nu ar trebui să utilizeze acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate. „Spălaţi–vă pe mâini înainte, între și după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic”, mai spun cei de la DSP. Mai mult, oamenii nu trebuie să pună carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic. „Carnea de pasare, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatura corespunzatoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C”, mai scriu cei de la DSP Bihor. Alte recomandări:
– Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupa aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
– Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
– După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 11, 2024 0
iul. 06, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0