Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 27, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 2095 vizualizari
Surpriză, azi (27 aprilie), în sala mică a Primăriei Oradea. În plină campanie pentru fuziunea administrativă cu comuna Sânmartin, primarul Ilie Bolojan a apărut în fața ziariștilor împreună cu edilul-șef al comunei Oșorhei, Ioan Pop. Motivul: semnarea protocolului în vederea pregătirii alipirii comunei menționate de Municipiul Oradea. Indiferent de soarta referendumului din 10 mai. Adică un fel de plan B în caz că fuziunea cu Sânmartinul eșuează. Iar dacă nu, cu atât mai bine pentru toți. Cel puțin așa consideră primarul Bolojan care a revenit la importanța măririi suprafeței Municipiului Oradea declarând că există studii care au relevat în mod clar că un oraș se dezvoltă în funcție de mărimea lui.
Referitor la Oșorhei, primarul Pop a precizat că, deși inițial a fost contra propunerii de anul trecut a Municipiului Oradea (n.b.: când administrația locală a trimis adrese către toate primăriiile din Zona Metropolitană în vederea demarării procedurilor pentru fuziune), a revenit la subiect văzând cum e pregătită alipirea Sânmartinului. Mai mult, Ioan Popa susține că are girul consilierilor locali ai comunei pentru a negocia cu Ilie Bolojan termenii „predării”. Printre principalele argumente pro fuziune cu Oradea a fost amintită noua procedură de accesare a fondurilor europene. După cum au menționat cei doi primari, în noul exercițiu de finanțare cu fonduri nerambursabile, aproape 50% din banii disponibili vor merge numai spre proiecte strategice, care afectează mai multe localități sau județe. În aceste condiții, o simplă comună va avea dificultăți și mai mari în privința accesării de bani europeni. Dar Oradea Mare va putea face în continuare acest lucru. De asemenea, un alt calcul este atragerea de investitori. Potrivit primarului Bolojan, companiile serioase caută amplasamente mari dotate cu toate utilitățile, ceea ce Oșorheiul nu poate oferi de unul singur. Întrebat dacă a avut cazuri de investitori care au fost interesați de a se implanta în comună, însă au renunțat ulterior din motive infrastructurale, edilul Pop a declarat pentru bihorstiri.ro că un astfel de caz a fost o companie coreeană care s-a reorientat și s-a instalat în Biharia.
Dincolo de asemenea beneficii, primarul Ioan Pop consideră că fuziunea cu Oradea ar ajut cetățenii din Oșorhei în materie de transport în comun. De asemenea, se speră la scoaterea consistentă a traficului din satul Oșorhei, traversat de DN 1, o centură ocolitoare putând calma lucrurile, locuitorii de pe marginea șoselei fiind sătui de mașinile numeroase care trec zilnic pe acolo.
Un calcul arată că, prin alipirea celor două comune (Sânmartin și Oșorhei), populația Oradiei ar ajunge la peste 212.000 de cetățeni, ponderea minorității maghiare fiind de 23,82%. Doar cu Sânmartinul, orădenii ar urma să fie în total 205.939, etnicii maghiari fiind de 23,98%.
Intenția este ca pașii premergători să fie făcuți în cursul acestui an, ambele consilii locale urmând să aprobe fuziunea. După aceea, precum în cazul Sânmartinului, populația va trebui chemată din nou la urne. Doar că, în cazul în care Referendumul pentru alipirea Sânmartinului va trece, cvorumul de atins în Oradea va fi ceva mai mare. Primarii Bolojan și Pop ar prefera să organizeze Referendumul în ziua alegerilor locale din 2016 (data va fi stabilită de Guvern).
iun. 26, 2016 0
iun. 16, 2015 0
ian. 06, 2015 0
oct. 01, 2014 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0