Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
mart. 29, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1320 vizualizari
Pledoaria primarului Ilie Bolojan pentru mutarea în Cetate a Muzeului Țării Crișurilor rămâne în picioare și capătă aspecte plastice. Ca să nu zică lumea că nu e un bun jongler al cuvintelor și comparațiilor de efect, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o, șeful Primăriei Oradea a revenit la subiectul care a iscat vii dispute și a încercat să mai explice o dată, cu ceva mai multe amănunte, motivele pentru care nu vede un viitor pozitiv unui Muzeu amenajat conform planurilor inițiale ale Consiliului Județean.
În argumentația (economică) pe care o are, edilul liberal spune că a face muzeu din clădirea fostei Garnizoane e ca și cum „ai face Metro la Vadu Crișului, în Birtin” (n.b.: satul natal al lui Bolojan). Adică inutil, căci nu sunt clienți. Practic, mizând pe faptul că sunt capitale și metropole care nu au muzee atât de mari precum imobilul pregătit pentru Muzeul Țării Crilurilor (MTC), Ilie Bolojan atrage atenția că instituția culturală ar putea servi mult mai bine interesele orașului, ale județului, ale specialiștilor și ale vizitatorilor dacă ar fi amplasat în Palatul Princiar, pe o suprafață considerată suficientă pentru ca Muzeul să fie și atractiv. Potrivit spuselor primarului, din păcate, deși se încearcă acreditarea existenței unei zestre de exponate extrem de valoroase, realitatea este că MTC nu are în proprietate o așa zisă „ancoră” care să atragă în mod deosebit turiști și vizitatori. Bolojan spune că alta ar fi situația dacă la Oradea ar fi câteva exponate pe care oamenii de peste tot chiar și-ar dori să le vadă și atunci instituția ar deveni atractivă în ansamblul ei. „Până și masa originală pe care a fost semnat declarația de Unire din casa avocatului Aurel Lazăr nu se află la Oradea, ci la Alba Iulia. Noi avem aici doar o copie”, a declarat primarul Municipiului, susținând că amenajarea în Garnizoană se va dovedi, în timp, o decizie economică proastă. Milioane și milioane de euro pagubă, după calculele făcute, în condițiile în care, deși apărătorii variantei cu Garnizoana sunt convinși să MTC va pute fi rentabil.
Mai mult sai mai puțin cu ironie, Ilie Bolojan le-a relata jurnaliștilot despre imensitatea birourilor conducerii și despre „5 garsoniere” care ar fi pregătite în imobilul de lângă Parcul Bălcescu, dar și despre proiectul de bibliotecă, în timp ce Biblioteca Județeană se află la doar câțiva zeci de metri de Garnizoană. Totodată, Bolojan crede că este exagerată partea cu animale (ex.: aligatori și pești exotici) atâta timp cât tot în zonă funcționează Grădina Zoologică, recent modernizată, extinsă și dotată. Cât despre ideea cu Palatul Administrativ, profitând că, de când a reintrat în Guvern, UDMR a lansat deja ideea regionalizării țării numai în versiunea cu Oradea capitală de regiunea, șeful administrației locale crede că Garnizoana – „o hardughie de 18.000 mp” – ar fi tocmai perfectă pentru o astfel de destinație.
În același timp, referitor la Cetatea Oradea, pentru prima dată la modul atât de direct, primarul Ilie Bolojan a recunoscut că, fără o atracție precum MTC, va fi dificilă susținerea obiectivului aflat în plină reabilitare pe bani europeni. „Dacă unei organizații patronale îi este greu să-și plătească utilitățile, nici ONG-urile putea să o facă”, spune edilul cu referire la prezența în Cetate a Federației Patronilor Bihor și la funcțiunile dedicate activităților sectorului de entități non-guvernamentale.
nov. 29, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 06, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!