Actualizat aprilie 11th, 2025 7:59 PM
aug. 07, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2092 vizualizari
Începând cu anul 1995, singurul concert comemorativ din lume de tipul Rock Filarmonica are loc la Oradea, în ziua de 6 august. Că era duminică, marți sau vineri, Florian Chelu și invitații săi chemau oamenii să li se alăture într-un exercițiu de muzică și omagiu victimelor bombei atomice aruncate asupra orașului japonez Hiroshima. Cine ar fi crezut că un astfel de eveniment va ajunge la borna 20? Poate că organizatorul principal și unii fani ai muzicilor care au răsunat an de an de pe scenele pregătite pentru artiști.
Iată că, după 20 de ani, spiritul din 1995 a rămas acealași. Scopul întrunirii din 6 august nu s-a modificat. Doar trecerea anilor poate fi observată pe părul și barba unor participanți veterani. Valabil și pentru unii din public, pe care i-am recunoscut drept obișnuiți ai întâlnirii cu momentul comemorativ dedicat celor care au murit în 1945 la Hiroshima. Din păcate, însă, pare că sunt tot mai puțini cei care revin anual la acest eveniment. Îmbucurător este, în schimb, că avem întăriri din partea generației tinere și chiar foarte tinere! Miercuri seară, în curtea noului sediu al Muzeului Țării Crișurilor, peste 200 de orădeni s-au adunat pentru a asculta programul „Give Peace a Chance”.
Meniul artistic a fost astfel întocmit încât Florian Chelu să poată oferi posibilitatea și unor tineri cântăreți să se manifeste. În timpul recitalurilor, pe un panou din spatele scenei rulau imagini din trecutul manifestării. Dintr-o perioadă în care multe sute de oameni umpleau zona amfiteatrului de la Palatul Baroc în așteptarea muzicilor atât de dorite, interpretate de Chelu și companioni precum Bader Oliver, Dutka Andras sau Decebal Platon. Dintre aceștia, după 20 de ani, în 2014, doar tobarul Platon a mai apărut în spectacol, acesta acompaniindu-l pe David Bryan într-o piesă compusă de britanicul devenit orădean adoptat.
Printre momentele extrem de sentimentale ale spectacolului de miercuri, 6 august, amintim prestația actorului Emil Sauciuc, o melodie în limba japoneză prezentată de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu (foto) și recitalul trupei Talentum (care au cântat în limba maghiară). De asemenea, spectatorii adunați în fața impunătorului sediu al Muzeului au avut ocazia să-i reasculte pe Marian Filip, Călin Pop (care a cântat o piesă și împreună cu fiica sa), respectiv trupele „bătrâne” Miraj și Statuar.
Tradiția concertelor Hiroshima cere ca finalul să îl reprezinte redarea în cor, de către toți artiștii, a melodiei „Give Peace a Chance”, compoziția lui John Lennon (compusă și înregistrată în timpul celebrei luni de miere „Bed-In”, la Montreal, în 1969). Așa s-a întâmplat și în acest an, când atmosfera de final a fost și mai specială datorită lipsei iluminatului public din părculețul de la Muzeul Țării Crișurilor. Iar în „simpla” lumină a scenei, Florian Chelu și-a luat rămas bun de la oameni făcându-le deja program pentru 2015. Aceeași zi (6 august) și, foarte probabil, același loc.
[nggallery id=2520]
Fotografii mult mai multe de la eveniment găsiți AICI.
aug. 07, 2017 0
aug. 01, 2017 0
mart. 22, 2017 0
mart. 17, 2017 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0