Actualizat aprilie 2nd, 2025 1:42 PM
mai 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3142 vizualizari
Supărare mare la Spitalul Pelican. Conducerea unităţii medicale private din cartierul Rogerius din Oradea afirmă că, în continuare, există probleme în ceea ce priveşte relaţia dintre acest spital şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Se pare că, cel mai probabil din cauză că obişnuinţa de a colabora numai cu spitalele de stat este extrem de mare şi de comodă, maşinile SAJ aproape că ignoră solicitările pacienţilor care cer să fie duşi la Pelican. Subiectul nu este neapărat nou, însă patronii spitalului privat se arată indignaţi că lucrurile nu s-au schimbat nici după aproape 10 ani de la inaugurarea noii unităţi medicale. În cealaltă tabără, directorul general al SAJ, Gheorghe Pintea, respinge acuzaţiile şi spune că nu se pune problema refuzului de a duce pacienţi la Pelican. Doar că, spune managerul, SAJ nu este firmă de taximetrie, ci serviciu de urgenţă. Iar urgenţele sunt duse la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU).
În conferinţa de presă de joi, 4 mai, doctorii Ovidiu Cacuci şi Adrian Maghiar au atras atenţia celor de la Ambulanţă că aceştia sunt obligaţi ca în cazul în care pacientul solicită să fie tratat la Spitalul Pelican să se conformeze şi să îl transporte acolo. Alta este situaţia în caz de apeluri în urma cărora o persoană ajuge la UPU. Dar chiar şi acolo, după ce se dă diagnosticul, dacă pacientul (care nu este în stare de urgenţă majoră) doreşte să beneficieze de serviciile privaţilor de la Pelican, maşina de Ambulanţă trebuie să procedeze după voia acestuia. Potrivit dr. Cacuci, nu mai poate fi tolerată această atitudine încetăţenită a SAJ, prin care, din motive nu foarte clare, mulţi oameni nu au ajuns la spitalul privat din cauza refuzului echipajului de la Ambulanţă. Şefii de la Pelican au menţionat că, precum Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” şi Spitalul Judeţean, şi unitatea medicală pe care o conduc ei are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. De asemenea, este dreptul cetăţeanului de a-şi alege locul în care să fie tratat şi medicul care să îl trateze.
Şeful Ambulanţei nu are nimic împotriva drepturilor paciienţilor, dar îşi apără angajaţii şi reputaţia „firmei” pe care o conduce. La solicitarea bihorstiri.ro, Gheorghe Pintea a precizat că, automat, urgenţele ajung la UPU. „Dacă cineva sună la 112, înseamnă că are o urgenţă, nu-i aşa? Noi suntem un serviciu pentru urgenţe, deci evident că ducem cetăţenii la UPU. Dacă omul vrea, îl ducem şi la Pelican, nu avem o problemă. Dar nici prevederile legale nu sunt foarte clare”, răspunde managerul după declaraţiile patronilor spitalului privat. Pintea consideră că ar trebui şi mai bine delimitate situaţiile care pot fi clasificate la „urgenţe” în caz de apeluri la 112, ştiut fiind faptul că unii sună acolo şi ajung la UPU fără să fie neapărat suferinzi într-o asemenea măsură.
Pe de altă parte, directorul SAJ cere dovezi că oamenii lui au refuzat să transporte pacienţi, la cerere, la Spitalul Pelican. Ieri, în aceeaşi conferinţă de presă invocată mai sus, dr. Cacuci şi dr. Maghiar au spus că urmează să le ceară clienţilor care reclamă verbal SAJ să semneze şi o declaraţie în acest sens. Pe baza unor astfel de hârtii, conducerea de la Pelican se arată dispusă să sesizeze mai departe Direcţia de Sănătate Publică. Întrebaţi despre numărul de pacienţi care s-au plâns că Ambulanţa nu a vrut să-i transporte la Pelican, şefii unităţii medicale private au declarat nu au contabilizat exact, însă, numai la Chirurgie, ar exista cel puţin câte un caz pe săptămână.
Poate ar fi util pentru cei care s-ar simţi mai în siguranţă la Spitalul Pelican decât la unul de stat să ştie că unitatea medicală are şi ea un serviciu de ambulanţă, apelabil la numărul de telefon 0259.962.
ian. 02, 2021 0
sept. 11, 2017 0
aug. 11, 2017 0
mai 23, 2017 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0