Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mart. 21, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Editorial 0 1681 vizualizari
Vechea problemă care a rămas (și va rămâne) neelucidată în legătură cu diverse acțiuni controversate în unele momente punctuale: legalitatea / moralitatea unui gest. Datele concrete: în urma unui șir de controale, ANRSC a retras licența Electrocentrale Oradea. Mai mult ca oricând, chestiunea primește conotații politice: instituția, la butoanele căreia se află un fost fruntaș democrat-liberal orădean, dă la gleznele primarului-dușman, cel care a reușit, într-un final tragic, să rezolve trecerea prin Consiliul Local a proiectului de modernizare a mastodontului de pe Șoseaua Borșului.
Cu două luni înainte de campania electorală pentru alegerile locale, în plină perioadă de nemulțumiri masive (justificate!) ale cetățenilor cu privire la sistemul de termoficare, ANRSC ridică licența CET. Din iunie, societatea nu mai poate furniza apă caldă și încălzire, iar Municipalitatea trebuie să scoată urgent la licitație aceste servicii. Dacă orașul nu va avea un operator cu licență, finanțarea europeană s-ar putea pierde. Oricine orice ar spune, deși se invocă spiritul legii și nenumăratele nereguli constatate în timpul controalelor, nu poate fi ruptă decizia forului condus de Mircea Matei de contextul electoral. Mă număr printre cei care, în actualul sezon rece, am criticat activitatea Electrocentrale și am cerut chiar și demisia conducerii societății. Nu mai are rost să revenim pentru că toți cititorii cunosc motivele și problemele.
Cu toată bucuria, însă, că CET-ul o ia pe coajă, nu pot să nu mă întreb cum se face că ANRSC a început să pună accent pe subiectul Oradea numai din a doua jumătate a anului trecut? Dau doar un exemplu: dublul preț practicat de Electrocentrale era o realitate încă din momentul în care Consiliul Local s-a înțeles cu Transgex (în epoca Filip) pentru acele câteva puncte termice din Ioșia. Nu cred că CET a reușit să ascundă acest aspect timp de aproape 10 ani și că numai acum a aflat ANRSC de nedreptatea și nelegalitatea respectivă. Sau da? Bineînțeles că situația celor două tarife era cunoscută, iar instituția aflată sub comanda lui Matei a intervenit pe fir doar după ce și acele câteva puncte termice au intrat sub jurisdicția CET, cu voia Consiliului Local. Moment din care în Oradea trebuia aplicat tarif unic. Deci, teoretic, nu trebuie să înțelegem că ANRSC a dat dovadă de indolență până la înscăunarea lui Mircea Matei în postul de președinte al instituției? În regulă. Dar, cu toate acestea, sunt două întrebări care ar merita puse. E de la sine înțeles că mă refer la întrebări retorice: 1. Cât la sută dintre votanții orădeni cred pe bune că retragerea licenței este una strict în spiritul legii, că nu are nimic în comun cu politica și mai ales cu proximele alegeri? 2. Dacă e atâta nelegalitate, cum se face că Instituția Prefectului Județului Bihor, responsabil de verificarea legalității actelor administrative emise (și) de Consiliul Local Oradea, nu a întreprins nimic pentru stoparea acestora și readucerea pe drumul legalității a Electrocentrale Oradea?
Sincer, cu toate explicațiile și prezentările, ca cetățean simplu, nu știu dacă ceea ce vrea administrația Bolojan (sau mai degrabă Marcel Boloș?) este realmente unica soluție. La fel de sincer vă mărturisesc că nu cred că în afară de cei spălați pe creier, care îl idolatrizează pe primar, mai este cineva convins 100% că doar acest proiect este realizabil în Oradea. Nici măcar liberalii nu cred toți că ceea ce promovează duoul Boloș/Bolojan e OK. La fel de puțin m-au convins responsabilii de gestionarea orașului că nu va trebui să-mi fac griji că nu voi putea plăti facturile de încălzire, după modernizare. Știu, însă, că ceva trebuie făcut cu sistemul termic din Oradea. Dacă nu, în octombrie 2012 nici nu mai merită să dea drumul la agentul termic, căci totul ar putea sucomba, la cât de șvaițerizată (scuzați cuvântul inventat!) e rețeaua. Și, cu riscul ca cineva să spună despre mine că am ajuns (și eu) pe statul de plată al lui Bolojan, mai zic ceva: dacă proiectul pe POS Mediu se pierde din cauza ridicării licenței, cineva va trebui să își asume acest lucru. De asemenea, după eventuala implementare a proiectului european, dacă vom avea în permanență facturi de încălzire și mai mari decât cele pe februarie 2012, va fi din nou nevoie ca cineva să iasă public și să își ceară iertare de la oameni. Și apoi să plece! Regretul este că nu văd pe nimeni destul de bărbat pentru a face asemenea gesturi, ci mai degrabă prevăd un nou ping pong cu acuze între tabere. Iar, conform experienței din ultimii 20 de ani, se pare că pedeapsa cetățenească ce poate interveni doar o dată la 4 ani nu mai sperie pe nimeni.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0