Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1857 vizualizari
Aparent, Episcopia Romano-Catolică de Oradea nu se teme de constructorul care a amenajat Dealul Ciuperca, cel care s-a surpat la prima ninsoare ceva mai serioasă din iarna 2016 / 2017. Managerul proiectului de reabilitare / restaurare a Palatului Baroc, Matuz Zsolt, a anunţat, cu girul episcopului Bocskei Laszlo, că firma care va executa lucrarea de peste 6 milioane de euro este Abed Nego. Una foarte cunoscută de orădenii care, în ultimii 10 ani, au urmărit saga şantierelor Municipalităţii.
Potrivit oficialilor Episcopiei, lucrările efective vor începe în 15 decembrie şi vor dura 3 ani. Cu trei etape distincte, dintre care prima va fi cea mai dificilă. Asta pentru că, spune Matuz, ea vizează elemente de structură, dar şi faţada, respectiv arhitectura exterioară şi instalaţiile exterioare. De asemenea, proiectul mare prevede şi lucrări în interior, inclusiv la descoperirea picturilor murale pe care comuniştii le-au acoperit după ce clădirea a fost preluată forţat. Partea demnă de menţionat a proiectului de reabilitare, conform celor precizate de episcopul Bocskei în conferinţa de presă de luni, 11 decembrie, este că se doreşte ca Palatul Episcopal să nu fie total ferecată în cei 3 ani de lucrări de amploare. Adică urmează în continuare ca la etajul I (zona Sălii festive) să poată fi organizate în continuare diferite evenimente culturale (expoziţii şi chiar concerte de muzică baroc şi clasică). Iar după ce şantierul va da Oradiei şi regiunii un „nou” Palat Baroc, clădirea va servi comunitatea prin rolul dorit de Episcopie: va fi un Centru Cultural Multifuncţional prin care se vrea nu doar prezentarea trecutului, ci şi realizarea de valori actuale, autentice şi care vor deveni aspecte de referinţă pentru generaţiile viitoare.
Managerul de proiect a declarat că au fost cerute 5 oferte de la firme de specialitate, dar au venit doar 4. Referitor la alegerea firmei Abed Nego, Matuz Zsolt a menţionat pentru bihorstiri.ro că aceasta a mai lucrat pentru Episcopie (n.b.: la Catedrala de pe str. Şirul Canonicilor), iar în evaluarea ofertelor primite s-a urmărit capacitatea de intervenţie a candidaţilor, precum şi dacă aceştia au mai avut de a face cu clădiri de genul Palatului Baroc, care este monument istoric. Matuz nu a vrut să spună ce alte firme s-au înscris în cursa pentru lucrarea de peste 6 milioane de euro, declarând că aceasta este o informaţie confidenţială. Singurul lucru pe care ni l-a dezvăluit a fost că toate ofertele au venit de la constructori „din regiune”. Finanţarea lucrărilor este asigurată printr-o Fundaţie a Guvernului Ungariei.
Episcopul Bocskei Laszlo speră ca în cursul anului 2018 lucrarea aferentă faţadei să fie terminată.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0