Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 31, 2014 Andrei Şandor Actualitate 1 1904 vizualizari
Scandal politic făcut de Opoziția din Consiliul Județean Bihor. Tema: banii. Motivul: nealocarea de sume pentru localitățile conduse de primari PDL.
La îndemnul liderului de grup Ionel Avrigeanu, după ce decizia fusese luată înainte de debutul ședinței de plen de azi, 31 martie, aleșii democrat-liberali au părăsit sala acuzându-l pe președintele Cornel Popa (PNL) că, prin nealocarea de bani pentru comunităților conduse de edili portocalii, a abandonat peste 100.000 de locuitori ai județului. „Cum veți mai merge, în calitate de președinte al CJ, în comune precum Sânmartin sau Sântandrei, știind că nu le-ați alocat bani? Și acolo au fost oameni care v-au votat!”, a criticat Avrigeanu. Acesta a mai reclamat că Popa nu își mai respectă nici sloganul electoral (n.b.: „Punem Bihorul pe primul loc”). „Bihorul va fi pe primul loc doar în Congo!”, crede liderul grupului pedelist, reclamând că președintele liberal al CJ nu reușește să treacă peste „gândirea politicianistă”.
Democrat-liberalii s-au ridicat și au plecat fără să asculte replica lui Cornel Popa, care a ținut să le răspundă celor din Opoziție. Potrivit șefului CJ, Ionel Avrigeanu nu a făcut altceva decât să citească ceea ce a vrut din anexele cu împărțirea banilor și că nu este adevărat că nicio localitate cu primar PDL nu a primit sume defalcate. „Nu mă surprinde că PDL nu susține dezvoltarea. Nu e prima dată când PDL nu susține aeroportul și pentru mine nu este un șoc acest lucru. Știu că în anii trecuți au vrut aeroportul în altă parte (n.b.: referire la intenția de mutare a aerogării în zona de nord a județului, idee depusă în scris de PDL, în mandatul de președinte al lui Kiss Alexandru, care a susținut și el această variantă). Nu s-au străduit să aducă bani pentru aeroport. Suntem în situația în care nu ne putem preface că nu avem nevoie de un împrumut pentru dezvoltarea lui și pentru alte proiecte importante precum cel al colectării deșeurilor. M-am obișnuit cu asemenea declarații sforăitoare și vedeți că nu există interes pentru dezvoltarea județului. Nu ne mărginim la declarațiile politice ale niciunuia dintre colegii noștri, cu atât mai puțin ale celor care ne surprind întotdeauna prin sfidare și prin lipsă de bun simț…”, a spus președintele. Popa s-a referit la părăsirea sălii de către pedeliști, iar în ceea ce privește necesitatea împrumutului, acest lucru a fost invocat pentru că acel punct de pe ordinea de zi a fost și el menționat de Ionel Avrigeanu înainte de plecarea de la ședință. Conform celor precizate de președintele Popa, există „sume importante” alocale primăriilor conduse de PDL, „…așa cum ei n-au făcut cu celelalte partide care nu au fost în arcul guvernamental”. Proiectul de alocare a sumelor a fost adoptat în unanimitate de consilierii PNL, PSD, UDLR și PPDD care au rămas la ședință.
Practic, în cadrul reuniunii de azi, consilierii județeni au avut de tranșat soarta unei sume totale de 33.144.000 lei (cota de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și cota de 20% din cotele defalcate din impozitul pe venit), la care s-au adăugat sumele rezultate după aplicarea gradului de colectare, pe 2014, respectiv estimările pentru perioada 2015 – 2017. Pentru cei trei ani, este vorba despre un totat de aproximativ 14,82 milioane euro (65.219.000 lei).
Potrivit Legii 273/2006 (privind finanțele publice locale), din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat şi din cota de 18,50% din impozitul pe venit, o cotă de 27% se alocă bugetului propiu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor oraşelor şi municipiilor, astfel:
– 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice judeţene, în funcţie de criterii precum populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ – teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ – teritoriale și sumele stabilite pe fiecare unitate administrativ – teritorială în parte în urma derulării celor două etape de echilibrare, precum şi pe judeţ
– 20% se repartizează prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Puteți consulta modul în care CJ Bihor a alocat sumele descrise mai sus accesând Anexa 1 și Anexa 2.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
CJ nu mai da bani pentru Sanmartin fiindca a aflat ca s-a batut palma in vederea unirii cu Oradea – Mare.