Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
ian. 31, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 3093 vizualizari
Ideea mutării Muzeului Țării Crișurilor (MTC) în Cetatea Oradea, lansată în campania electorală din 2012 de Ilie Bolojan, nu a ieșit din mintea politicienilor locali. Iar ținerea în viață a ideii respective pare să fie ajutată de modul în care Consiliul Județean (CJ) Bihor tergiversează continuarea (finalizarea) investiției de pe str. Armatei Române, la fostul sediul al Garnizoanei. Acolo unde multe milioane de euro au fost deja „îngropate” și doar vreo 10% din lucrare ar mai trebui realizați. Se știe că lucrurile au început să stagneze în mandatul de președinte al lui Radu Țîrle care invoca legea și spunea că nu poate face recepție parțială, așa cum ar fi cerut firma Selina. Se pare, însă, că Justiția a decis altfel. Vicepreședintele PDL Bihor, consilierul județean Ionel Avrigeanu este tot mai convins de faptul că nu se dorește terminarea investiției de la fosta Garnizoană.
Joi, în conferința de presă pe care a susținut-o, democrat-liberalul a declarat că există o sentință judecătorească definitivă, din 2013, prin care CJ este obligat să recepționeze lucrările deja efectuate de firma magnatului Beniamin Rus. Avrigeanu spune că Țîrle a avut dreptate strict pe legislația privind modalitatea de recepționare a lucrărilor, însă instanța a decis altfel. Și, cu toate acestea, recepția parțială întârzie. De altfel, nici nu se prea vorbește despre așa ceva la CJ, cu toate că, în decembrie, președintele Cornel Popa a precizat triumfător că, în cel mai scurt timp, va anunța decizia pe care o ia în privința MTC. De atunci, legat de acest subiect, la județ e tăcere. Tocmai acest mod de (ne)abordare a subiectului extrem de sensibil îi face pe cei din Opoziție să creadă că nu există interes pentru mutarea Muzeului în clădirea pe care tocmai Cornel Popa a tocmit-o în acest sens pe când era deputat. În schimb, Ionel Avrigeanu pare să creadă tot mai mult că dorința primarului Ilie Bolojan se va materializa.
Un alt aspect care faultează în plus eventuala continuare a lucrărilor de la clădirea de lângă Parcul Bălcescu este situația scării centrale (foto). Consilierul județean PDL susține că, recent, s-a descoperit că această parte importantă a imobilului este monument istoric de sine stătător. Adică, numai pentru a se interveni la ea este nevoie de un proiect tehnic special și separat și de avize speciale. Lucru despre care, cică, nu se știa la demararea amplei investiții.
Una peste alta, destinul MTC nu este încă unul clar. Ionel Avrigeanu spune că CJ ar trebui să facă recepția parțială și să scoată la licitație restul de lucrări. De asemenea, în opinia democrat-liberalului, ar fi nevoie de o actualizare serioasă a proiectului informatic aferent instituției muzeale, cele prevăzute în documentația inițială fiind deja cu mult depășite de evoluția tehnicii de calcul. De asemenea, indiferent de cât de repede s-ar mișca actuala conducere a CJ Bihor, rămâne și problema finanțării, căci județul nu mai are la dispoziție linia de credit deschisă în acest scop. Iar bani nu prea par să fie în acest moment pentru așa ceva.
Poate, totuși, un nou sediu al emblemtaticului Muzeul al Țării Crișurilor va fi un punct din strategia de dezvoltare a județului Bihor. Dacă nu pentru perioada 2014 – 2020, atunci măcar pentru 2020 – 2028!
Urmăriți acest link pentru a accesa o galerie foto în care este surprins stadiul lucrărilor de la Muzeu.
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0