Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
apr. 16, 2014 Andrei Şandor Politică 0 3703 vizualizari
Foști componenți ai USL Bihor și, prin urmare, aliați cu liberalii orădeni conduși de primarul Ilie Bolojan, conservatorii se alătură celor care critică situația de la Electrocentrale Oradea SA. Mai exact, Partidul Conservator (PC) Bihor se arată indignat de modul în care Municipalitatea a gestionat chestiunea certificatelor verzi, arătând cu date obținute de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) că primarul de Oradea nu pare să aibă dreptate atunci când acuză joc politic în ceea ce privește penalizarea cu 33,4 milioane de euro a producătorului local de energie termică.
Vicepreședintele filialei bihorene a PC, Dorin Corcheș (foto), a prezentat azi (16 aprilie) rezultatul unui demers pe care l-a făcut în numele partidului său, adică răspunsul pe care MMSC l-a transmis în urma unei solicitări oficiale de informații detaliate despre subiectul dureros al CET. Corcheș, care spune că inițial a fost 100% în asentimentul edilului-șef al municipiului, a trimis la începutul lunii aprilie o adresă în atenția ministrului Korodi Attila (cel care a și anunțat la Oradea mega-amenda), hârtie prin care solicita răspunsuri și prin care își manifesta „îngrijorarea și dezacordul privind modul în care MMSC…a abordat și gestionat situația de la Electrocentrale Oradea în legătură cu depunerea și înregistrarea certificatelor verzi în anul 2013”. Practic, conservatorul l-a luat la rost pe colegul de alianță de guvernare, ministrul de resort, luând ca literă de lege cele prezentate de Ilie Bolojan. Reamintim că acesta, dincolo de a acuza politizarea deciziei de amendare, a prezentat date despre alți poluatori care, deși nu s-au conformat nici ei, nu au primit nicio sancțiune din partea autorităților de Mediu de la București. Se pare că primarul nu a prezentat toate datele referitoare la subiect. Sau poate nu le avea.
Cert este că, potrivit celor transmise pentru PC Bihor de către MMSC, întreaga culpă aparține Electrocentrale Oradea SA, societatea fiind nu numai trasă de urechi, verbal, în august 2013 (lucru recunoscut și de primar), ci și informată din timp că se apropie deadline-ul pentru depunerea certificatelor. Atât în 28 februarie 2013, cât și în zilele de 26 și 29 aprilie 2013, Ministerul a luat legătura „prin adresă oficială” cu CET Oradea, reamintindu-i că termenul limită pentru conformare este 30 aprilie. Inclusiv cele 26 de ore de verificare a certificatelor. De asemenea, se precizează clar că în Manualul Utilizatorului (disponibil oricui pe site-ul Comisiei Europene) este specificat că intervalul de verificare (cele 26 de ore) „se suspendă (doar) în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 00 și 24”. Deci nu se pomenește nimic despre ziua liberă de 1 mai, așa cum au menționat reprezentanții CET și ai Primăriei. Una peste alta, Dorin Corcheș spune că, procedurile și termenele fiind cunoscute, respectiv având parte și de reamintiri oficiale din partea autorităților, firma Electrocentrale Oradea este vinovată pentru că, la data de 30 aprilie, nu finalizase procedura. Referitor la lipsa de bani din aprilie anul trecut, invocată de primarul Bolojan și de administratorul special al CET, Stănel Necula, vicepreședintele PC Bihor a precizat, întrebat de bihorstiri.ro, că situația putea fi gestionată. Fost consilier local, Corcheș spune că s-a mai întâmplat de multe ori ca, pentru a rezolva probleme arzătoare, Consiliul Local Oradea să fie convocat de urgență. La fel se putea face și acum pentru a se aproba o infuzie de bani (sau un credit) în vederea asigurării sumei necesare pentru achiziționarea în timp util a certificatelor lipsă. Mai ales că se știa de la sfârșitul lunii februarie că CET a fost avertizat cu privire la acest subiect.
În ceea ce privește cazurile prezentate de Ilie Bolojan, în care Ministerul de resort nu a amendat cu niciun ban, deși poluatorii cu pricina nu s-ar fi conformat, se pare că Bucureștiul are alte date. Astfel, în cazul Complexului Energetic Oltenia (Turceni), aceasta „a restituit certificatele aferente anului 2011 în soft, în termen legal (4 aprilie 2012), dar din cauza unei erori a softului Comisiei, aceasta nu a fost finalizată”, se precizează în documentul transmis la solicitarea lui Dorin Corcheș. „În urma corespondenței purtată între MMSC și reprezentanții COM (n.b.: Comisia Europeană), aceasta a solicitat operatorului să reia operațiunea de restituire a certificatelor rejectate care s-a finalizat după termenul limită de 30 aprilie. Astfel, Comisia a comunicat Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice că în această situație operatorul este considerat “conform”, motiv pentru care nu au fost demarate proceduri de penalizare. Având în vedere că reprezentanții COM au schimbat codul de conformare al operatorului, considerându-l conform (cod A), nu s-au demarat procedurile de penalizare”. La fel, CET Arad pare că s-a conformat, totuși. Acesta, potrivit celor de la Minister, „a restituit certificatele aferente anului 2009 în termenul legal de 30 aprilie 2010, dar nu a respectat prima etapă de conformare și anume introducerea în soft-ul din Registrul Unic a cifrei emisiilor verificate pentru anul anterior (termen 31 martie 2010), ceea ce a determinat încadrarea instalației la codul C. Codul C nu înseamnă neconform. Neconformitatea operatorilor sub Schema ETS (n.b.: emisii de gaze cu efect de seră) se referă la încălcarea obligaţiei de restituire a certificatelor până la 30 aprilie a fiecărui an şi nu la neintroducerea emisiilor verificate în soft până la 31 martie. Ținând cont că operatorul a restituit însă până în data de 30 aprilie toate certificatele aferente emisiilor reale din anul anterior, în soft operatorul figurează ca fiind conform (cod A)”. Puteți citi integral cele transmise de MMSC accesând documentul Raspunsul Ministerului Mediului la solicitarea PC Bihor.
După calculele de suprafață făcute de Dorin Corcheș, amenda de peste 33 milioane euro înseamnă aproximativ 170 euro/cap de locuitor. Se pare că vicepreședintele filialei PC nu are încredere în asigurările date de Ilie Bolojan cum că amenda nu va afecta bugetul orădenilor. Potrivit fostului consilier local (care a criticat în mod constant aumite investiții dorite de administrația Bolojan și în perioada în care făcea parte din PDL), decidenții ar trebui să facă orice pentru ca sancțiunea aceasta să nu fie pusă în cârca cetățenilor municipiului. Corcheș e convins că, deși Electrocentrale SA este în insolvență, de plata amenzii nu se poate scăpa. Și nici nu s-ar fi putut rezolva „românește” situația, căci reglementările europene sunt foarte clare. Potrivit acestora, amenda pentru neconformare (pentru întârziere) trebuie aplicată și în cazul în care operatorul în cauză depune ulterior certificatele. Indiferent de motivele neconformării.
Pe de altă parte, vicepreședintele Dorin Corcheș se arată mirat de faptul că niciun parlamentar de Oradea (sau de Bihor) nu a mișcat nimic pentru a cere detalii de la MMSC cu privire la această uriașă sancțiune, probabil una dintre cele mai mari date de când România a devenit parte a Uniunii Europene.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
mart. 19, 2025 0
dec. 09, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0