Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
ian. 20, 2020 Adrian Popa Actualitate 0 2199 vizualizari
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borș, judeţul Bihor, au depistat patru cetăţeni marocani, solicitanţi de azil în ţara noastră, care intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pentru a ajunge în state din vestul Europei.
* În data de 19.01.2020, în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borș – I.T.P.F. Oradea, aflaţi în misiune pe comunicația Borș-Santău Mic, la aproximativ 300 m de linia de frontieră, au descoperit într-un autoturism condus de un cetățean român, care circula în regim de taxi, doi cetăţeni străini.
Întrucât aceştia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportaţi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.
În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că persoanele în cauză sunt cetăţeni din Maroc, în vârstă de 31, respectiv 40 de ani.
* Alţi doi cetăţeni din Maroc, în vârstă de 30, respectiv 37 de ani, au fost depistaţi, în aceeaşi zi, în jurul orei 05.20, la PTF Episcopia Bihor – judeţul Bihor, cu ocazia formalităţilor de ieşire din ţară efectuate asupra unui tren internațional, care circula pe ruta Brașov-Budapesta. Cei doi bărbați au prezentat la control documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil în ţara noastră. Deoarece nu pot călători în afara României în baza acestor documente, cei doi au fost conduși la sediul poliţiei de frontieră pentru cercetări.
În ambele cazuri, cetăţenii străini erau solicitanți de azil în țara noastră, declarând că au procedat în acest mod deoarece doreau să ajungă în state din vestul Europei.
Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei celor patru persoane, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cetățenii străini, iar pentru șoferul din primul caz pentru trafic de migranți. Totodată, autoturismul folosit de acesta a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
Revenim cu mențiunea că, „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)”.
Astfel, recomandăm persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.
Carte de identitate falsă, depistată asupra unui cetățean R.Moldova
la Punctul de Trecere a Frontierei Borș
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș – judeţul Bihor au depistat un bărbat din R. Moldova care s-a legitimat cu un pașaport eliberat de autoritățile din R. Moldova, între filele căruia a fost descoperită o carte de identitate falsă.
În data de 19.01.2020, în jurul orei 06.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Borș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, ca pasager într-un microbuz înmatriculat în R. Moldova, care circula pe ruta R. Moldova – Cehia, o persoană de sex masculin care a prezentat la control un pașaport eliberat de autoritățile din R. Moldova. Între filele documentului prezentat la control, poliţiştii de frontieră au descoperit o carte de identitate care avea însemnele autorităţilor din România.
Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul descoperit nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.
În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că bărbatul în cauză este cetăţean din R. Moldova, are 35 ani şi a declarat că a procurat actul de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaște, în schimbul sumei de 200 de euro, intenţionând să îl folosească într-un stat din vestul Europei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
iul. 05, 2024 0
iun. 20, 2024 0
iun. 19, 2024 0
apr. 19, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0