Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 25, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1182 vizualizari
Secretarul de Stat în Ministerul Economiei Naționale Budapesta, Szatmary Kristof, alături de Laszlo Tokes, președinte al Consiliului Național al Maghiarilor din România au inaugurat astăzi, 25 mai, la Oradea, Camera de Comerț și Industrie Carpatică Româno-Maghiară.
Noul birou vizează dezvoltarea unei rețele de afaceri în Regiunea Carpatică, cu accent pe îmbunătățirea relațiilor de business între maghiarii din Transilvania și Ungaria dar și între oamenii de afaceri români și maghiari.
“Se vor deschide 10 astfel de birouri, din care patru în Transilvania. Unul s-a inaugurat deja la Cluj, cel de al doilea s-a lansat la Oradea, urmând Odorheiul Secuiesc și Sfântul Gheorghe”, a declarat Szatmary Kristof.
Pentru dezvoltarea mediului de afaceri au fost gândite două strategii: Planul Miko Imre și Planul Wekerle.
Autonomie în domeniul business
“Miko Imre este un plan economic-financiar pentru întărirea legăturilor transfrontaliere. Am ales Clujul pentru că este capitala Transilvaniei și Oradea pentru că este capitala Crișanei, în timp ce Odorheiul Secuiesc va acoperi și zona Mureș”, a spus Laszlo Tokes.
Acesta a precizat că avem nevoie de instrumente politice pentru a spijini economia și că prin dezvoltarea și unitatea economică ar putea avea loc renașterea regiunii.
“Proiectul se adresează tuturor păturilor sociale, strategia pornește de jos și se potrivește ciclurilor Uniunii Europene, iar intenția este de a avea o Transilvanie prosperă”, a declarat Tokes.
Planul are 11 puncte de acțiune care vizează industria, dezvoltarea economică autonomă, dezvoltarea industriei alimentare, dezvoltarea industriei verzi, dezvoltarea turismului, a culturii, a infrastructurii sau a locurilor de muncă.
Tokes a mai subliniat că prin colaborarea mediului de afaceri din cele două țări, în special a patronilor maghiari din România, vom avea mai ușor acces la fonduri europene în 2014-2020. “Transilvania trebuie să aibă putere economică, avem nevoie de păstrarea rolului maghiarimii din România și de sprijnirea ei prin infrastructură, învățământ superior și business”, crede Tokes.
Biroul deschis la Oradea va avea rolul de a sprijini IMM-urile prin consultanță pe proiecte, fonduri europene dar și fonduri de la guvernul maghiar.
Maghiarii din România vor în Ungaria
Pe aceleași principii se bazează și proiectul Wekerle. “IMM-urile au nevoie de dezvoltare treptată pentru a acoperi piața globală și trebuie să iasă înafara granițelor. Cine poate concura în Ungaria nu va căuta parteneri în China sau India ci în Transilvania”, a spus și Kristof Szatmary. Rețeaua de birouri ale Camerei de Comerț Carpatica nu se limitează doar la Transilvania ci vizează și alte țări vecine Ungariei.
“Un sfert de milion de cereri de cetățenie maghiară au venit doar din România. Oare câte firme cu patroni maghiari din România au ajuns în Ungaria? Trebuie ca aceste firme să fie integrate și în economia Ungariei”, a spus Szatmary.
El a mai precizat că regiunea Carpatică, care se întinde de la statele balcanice până la Polonia și Croația, are șanse de dezvoltare, în special acum când țări mediteraneene se confruntă cu mari probleme economice și că avem nevoie de specializări după modelul german.
apr. 26, 2012 0
ian. 31, 2012 1
ian. 31, 2012 0
ian. 31, 2012 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0