Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 28, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1828 vizualizari
Ce nu s-a făcut în 6 ani de zile se întâmplă în decurs de o săptămână. După 4 ani de mandat al lui Cornel Popa, când în ciuda unei sentințe judecătorești definitive nu a fost efectuată recepția parțială a lucrărilor executate de firma Selina, nou președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor mișcă drastic lucrurile. Pasztor Sandor a informat în această dimineață că a format un comandament (ca pe vremea când era șef al ABA „Crișuri”) care să se ocupe în mod special de problema Muzeului Țării Crișurilor (MTC). Mai exact, într-o primă fază, șeful de la județ se axează pe realizarea recepției lucrărilor, investiția adjudecată în 2009 de firma Selina fiind la un grad de realizare de pesteb 80%.
Întreaga echipă de la Direcția Tehnică are sarcina de a face cât mai repede această recepție deoarece Pasztor a decretat că finalizarea șantierului de la clădirea fostei Garnizoane va trebui să înceapă în ziua de 8 august. Data respectivă a fost stabilită în contextul în care azi (28 iulie) va fi semnat contractul cu firma sătmăreană Euras, care a câștigat licitația pentru restul de efectuat la noul sediu al MTC.
Potrivit declarațiilor președintelui Pasztor Sandor, care a arătat și cantitatea însemnată de documente adunate în cei 6 ani în care nu s-a lucrat nimic la imobilul de lângă Parcul Bălcescu, firma menționată a câștigat cu o ofertă de aproape 6.000.000 de lei, deși estimarea inițală a fost de peste 7 milioane de lei. Liderul CJ spune că a fost personal să vadă situația de la fața locului și că a găsit o stare de fapt mult mai bună decât cea la care se aștepta. Mai sunt de făcut lucrări ce vizează instalațiile de climatizare, semnalizările aferente incendiilor, sistemul de televiziune prin cablu, sistemele informatice și cele care gestionează stingerea incendiilor, diverse mici reparații, montarea de platforme pentru persoanele cu handicap, respectiv amenajări exterioare.
Președintele CJ Bihor a precizat că termenul din contractul cu firma Euras este de 8 luni de zile, însă există posibilitatea ca lucrările să fie finalizate în 6 luni. Situația devine tot mai arzătoare și pentru că Episcopia Romano-Catolică nu prea mai e dispusă să găzduiască MTC. Și nici nu va putea, dacă vrea să câștige finanțarea pentru reabilitarea cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană a Palatului Baroc.
Întrebat dacă, în condițiile prezentate azi, mai are vreun rost ca Municipalitatea orădeană să propună oficial ca Muzeul să se mute în Cetate și nu în fosta Garnizoană (lucru despre care a amintit din nou primarul Ilie Bolojan în conferința de presă de miercuri, 27 iulie), președintele Pasztor a fost destul de limpede. Acesta a precizat pentru bihorstiri.ro că, având în vedere gradul de realizare a investiției, luând în considerare că acel imobil (foto – zidezi.ro) a fost dat de Ministerul Apărării cu destinație clară de muzeu, dar și că în clădirea respectivă totul a fost făcut după cele mai înalte standarde tocmai pentru ca acolo să fie amenajat MTC, mutarea în Cetate nu e de luat în calcul. Liderul CJ a mai menționat că suprafața pe care Primăria ar avea-o în vedere pentru MTC este mult prea mică pentru necesarul acestei instituții. Referitor la sediul nou care ar urma să fie finalizat în prima parte a anului 2017, Pasztor Sandor se arată convins că va fi un loc de maximă atracție, iar clădirea va deveni reprezentativă pentru Oradea și pentru întreaga regiune. Președintele CJ nu neagă că va avea discuții cu managerul Aurel Chiriac pe tema eficienței Muzeului, însă acesta va fi un subiect asupra căruia se va reveni în următoarea perioadă.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0