Actualizat decembrie 22nd, 2024 12:26 AM
iul. 11, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Frontpage, Sănătate 0 4044 vizualizari
Anunţată încă de acum câteva zile, reuşita obţinerii de finanţare pentru marele proiect strategic pe sănătate, depus prin Programul RO-HU, a fost reconfirmată azi, 11 iulie. În prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere din Ungaria (primarul Murakozi Istvan de la Berettyoujfalu şi preşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Pajna Zoltan) şi de pe plan local (decanul Adrian Maghiar de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv specialistul în fonduri europene Cristian Delcea), preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor a prezentat din nou proiectul. Noutăţile principale se leagă de faptul că, potrivit liderului de la judeţ, se poate începe munca pentru pregătirea efectivă a achiziţiilor de aparatură pentru spitalele implicate.
Lucrurile sunt foarte serioase mai ales pentru Municipiul Oradea, beneficiar al unei investiţii de peste 5 milioane euro. De asemenea, spitalele din Marghita, Beiuş, Aleşd şi Salonta vor primi câte 270.000 euro pentru dotări. La FMF din cadrul Universităţii din Oradea vor intra 1,4 milioane euro, bani cu care va fi reabilitat un corp de clădire, respectiv va fi creat un centru de specializare în tehnici non-invazive. De menţionat este şi suma de peste 750.000 euro, cu care CJ Bihor şi Salvamont vor întemeia două baze montane medicale, respectiv va fi pus pe picioare un sistem de telemedicină cu ajutorul căruia unităţile medicale din Bihor vor putea colabora la nivel de secol 21 cu spitalele din Hajdu-Bihar implicate în proiectul transfrontalier strategic.
Dorind să ilustreze buna intenţie a CJ Bihor şi faptul că Executivul judeţean nu se bagă acolo unde nu se pricepe, preşedintele Pasztor a accentuat faptul că lista dotărilor de milioane de euro a fost întocmită cu largul concurs al managerului Spitalului Judeţean de la Oradea, medicul liberal Gheorghe Carp. După ce fostul viceprimar a avut libertatea de a include pe listă ceea ce a considerat necesar, acum acesta va putea să fie „şef” şi peste partea de achiziţie publică. Preşedintele CJ spune că va emite o Dispoziţie prin care îi dă frâiele lui Carp, acesta urmând să se ocupe de tot ce înseamnă derularea procedurilor de achiziţie de echipamente cerute. Nu doar pentru Spitalul Judeţean, ci şi pentru unităţile din teritoriu, tocmai pentru ca aparatura să corespundă şi să poată fi interconectată (acolo unde va fi cazul). La fel, şeful UPU, dr. Hadrian Borcea, va avea pe mână achiziţia pentru telemedicină.
La final, răspunzând întrebării jurnaliştilor, preşedintele Pasztor Sandor a declarat, pe de o parte, că e perfect legală „delegarea” sarcinii de răspundere pentru achiziţiile publice din cadrul proiectului de 9 milioane euro. Pe de altă parte, recunoscând că încă nu a fost semnat contractul efectiv de finanţare, liderul CJ a spus că a fost confirmat oficial, printr-o scrisoare, faptul că proiectul pe RO-HU va fi finanţat. Aşa că achiziţiile efective vor putea începe chiar în acest an după întocmirea caietelor de sarcini de către cei care se vopr ocupa de selectarea firmei/firmelor care vor furniza aparatele mult dorite şi necesare.
Atât preşedintele Pajna, cât şi deputatul Vitanyi Istvan, prezent şi el la conferinţa de presă de miercuri de la Oradea, au subliniat buna cooperare între cele două judeţe şi intereseul comun pentru sănătatea oamenilor. Oficialul de la cârma judeţului Hajdu-Bihar a menţionat că, de fapt, scopul suprem al proiectului depus şi câştigat este ca speranţa de viaţă a cetăţenilor din această zonă transfrontalieră a Uniunii Europene să crească astfel încât să se apropie de cea a oamenilor din partea de Vest, mai norocoasă, a continentului cel bătrân.
dec. 22, 2024 0
dec. 22, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 22, 2024 0
dec. 22, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!