Actualizat februarie 12th, 2025 11:41 PM
feb. 12, 2025 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Învăţământ 0 706 vizualizari
În data de 11.02.2025 a avut loc o nouă întâlnire cu părinţii, în cadrul programului ABC pentru mămici şi tătici, program derulat de Creşa Oradea cu scopul de a aduce informații noi părinților ai căror copii frecventează unitatea de învățământ.
Invitata întâlnirii a fost doamna profesor/psiholog Ioana Omuţ Cherechianu, care le-a vorbit părinților despre pericolul care se ascunde în spatele ecranelor, copiii fiind expuși tot mai mult la dispozitive electronice precum telefoanele mobile, tabletele, televizoarele și computerele. Aceste tehnologii pot avea beneficii educaționale și recreative, dar utilizarea excesivă poate conduce la dependență, afectând sănătatea fizică și mentală a copiilor.
Doamna psiholog a tras un semnal de alarmă, evidențiind faptul că cercetările recente au arătat că utilizarea excesivă a ecranelor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copiilor, cum ar fi impactul asupra dezvoltării creierului (utilizarea prelungită a ecranelor la copiii mici este asociată cu dezvoltarea mai lentă a funcțiilor cognitive, inclusiv a limbajului și a abilităților sociale), problemele de comportament (cercetările indicând o legătură între timpul excesiv petrecut pe ecrane și problemele de comportament, cum ar fi hiperactivitatea, dificultățile de atenție și problemele emoționale), afectarea somnului, obezitatea din cauza activității fizice reduse și a consumului de alimente nesănătoase în timpul vizionării.
Cei aproximativ 30 de părinți participanți la întâlnirea interactivă au ajuns la concluzia că cei mici, în special copiii sub trei ani, sunt extrem de vulnerabili la efectele negative ale expunerii excesive la ecrane. În această perioadă critică de dezvoltare, creierul lor este în plin proces de formare a sinapselor, legăturile esențiale între neuroni care susțin toate funcțiile cognitive și motorii. Expunerea prelungită la imagini dinamice, fie ele de pe televizor, tabletă sau telefon, poate inhiba formarea acestor conexiuni.
feb. 07, 2025 0
feb. 05, 2025 0
ian. 27, 2025 0
ian. 27, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 12, 2025 0