Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 14, 2018 Daniel Ardelean Actualitate, Frontpage 0 2418 vizualizari
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău au susținut o conferință de presă, vineri dimineața, în sala de ședințe a CJ Bihor pentru a anunța noutățile privind realizarea și exploatarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.
Potrivit vicepreședintelui Mang, ,,Parcul Științific și Tehnologic se înființează în scopul ultilizării rezultatelor activităților de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare – dezvoltare în procesul de dezvoltare economico – socială prin știință și tehnologie”.
Parteneri pentru realizarea acestui proiect sunt U.A.T. Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, care va asigura infrastructura, Universitatea Oradea, responsabilă de prestarea serviciilor de transfer tehnologic în infrastructura nou creată, Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., cea care a depus nota conceptuală, și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L., care se va ocupa de administrare.
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de marți a Consiliului Județean Bihor se vor afla două puncte de care depinde soarta acestui proiect. Aleșii județului sunt așteptați să voteze în favoarea aprobării contractului de asociere în participațiune încheiat între părți și aprobării acordului de parteneriat în vederea realizării și exploatării Parcului Științific și Tehnologic Bihor. ,,Ne dorim foarte mult ca acest proiect să treacă și considerăm că nu există motive de blocaj într-un proiect de investiție de un asemenea profil”, a punctat Mang.
,,Consiliul Județean este foarte generos pentru că intră cu două contribuții în această afiliere: terenul pe care îl pune la dispoziție acestei structuri și cofinanțarea”, a explicat Bungău. Din valoarea totală a proiectului, aproximativ 7 milioane euro (32.976.255,68 lei), Consiliul Județean asigură cofinanțarea de 50%. ,,Sper din tot sufletul ca săptămâna viitoare aleșii județeni, indiferent de culoarea politică, să aprobe acest proiect, precum și contribuția pentru a realiza această investiție”, a transmis și rectorul.
,,Obiectivul este ca în 18 luni să se construiască clădirea Parcului, cu regim de înălțime parter plus două etaje și o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp. Aceasta va fi dotată cu mobilier și echipamente de cercetare specifice laboratoarelor propuse. Va mai fi o parcare cu 63 de locuri, dintre care 2 destinate persoanelor cu handicap locomotor. De asemenea, va mai fi o parcare pentru biciclete. Activitatea de cercetare va fi prestată sub coordonarea Universității”, a completat Mang.
Peste 40 de laboratoare
Conform descrierii funcționale, la nivelul parterului va fi amenajată o zonă de cercetare și prototipare care va cuprinde, printre altele, 3 laboratoare de prototipare dotate cu aparatură de performanță, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare inteligență artificială și o sală de conferință cu o capacitate de 300 persoane. La etajul unu vor fi construite 15 laboratoare de tip Open Lab, 3 laboratoare Makers Eco-System, iar la etajul 2 vor exista alte 15 laboratoare de inovare și 4 laboratoare Makers Eco-System. Acestora li se adaugă săli de ședințe, săli de mese, spații administrative și anexe.
Parcul urmează să fie amplasat pe un teren care aparține Consiliului Județean Bihor, situat pe strada Ceyrat, nr.4, în spatele Facultății de Științe Socio – Umane. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 1, prioritate de investiții 1.1, perioada estimată de implementare fiind iulie 2019 – iunie 2022, adică 36 de luni.
nov. 12, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 15, 2024 0
oct. 09, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0