InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil, ce se regăsesc pe piața din România .
Eșantionul analizat este alcătuit din 55 produse, având drept producători / distribuitori . Pentru a vedea toți producătorii / distribuitorii , click AICI.
Brandurilesub care sunt comercializate produsele sunt disponibileAICI .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientului principal :
– 89.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient fructul ;
– 9.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient zaharul.
CANTITATEA DE FRUCTE DIN PRODUSE
54.54% dintre produse mentionează pe etichetă procentajul de fruct și acesta variază intre 35% si 75%.
Din punct de vedere al procentajului de fruct menționat in ingrediente pe tipuri de produse :
Dulceață – 88.23 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe .
Pentru a vedea procentajul de fructe per produs , clickAICI .
Gem – 52.38 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe
Pentru a afla procentajul de fructe per produs tip gem, click AICI .
Produs tartinabil – 44.44 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe
– 75 % dintre produse conțin 75 % fructe
– 25 % dintre produse conțin 51 % fructe
CANTITATEA DE FRUCTE LA PREPARAREA A 100 GRAME DE PRODUS
Din punct de vedere al cantității de fruct utilizată la prepararea a 100g de produs:
Dulceață – 47.37 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs .
Pentru a vedea cantitatea de fruct utilizată la 100 g de dulceață , clickAICI.
Gem – 85.71 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs :
Pentru a vedea cantitatea de fruct utilizată la 100 g de gem , clickAICI.
Magiun – 80 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs :
Pentru a vedea cantitatea de fruct utilizată la 100 g de magiun , clickAICI.
Produs tartinabil – 66.67 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs :
Pentru a vedea cantitatea de fruct utilizată la 100 g de gem , clickAICI.
CANTITATEA DE ZAHARURI LA 100 DE GRAME DE PRODUS FINIT
– 14.55 % dintre produse menționează conținutul total de zaharuri la 100g produs finit
Dulceață – 5.26% menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit și acesta este de 61g zaharuri la 100g produs finit
Gem – 28.57 % menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit . Pentru a afla gramajul de zaharuri la 100g de produs , click AICI .
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți 89.09 % din produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) .
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 3 :
– 5.45 % din produse au în compoziție 3 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 41.81 % din produse au în compoziție 2 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 41.81 % din produse au în compoziție 1 E ( aditiv alimentari ) ;
– 10.90 % din produse nu au în compoziție E-uri (aditivi alimentari ) .
ȚARA DE ORIGINE A INGREDIENTULUI PRINCIPAL (FRUCT)
Din punct de vedere al țării de origine:
– 38.24 % conțin fructe din România
– 14.71 % conțin fructe din Bulgaria
– 11.76 % conțin fructe din Serbia
– 8.82 % conțin fructe din UE
– 20.59 % conțin fructe din UE și Non-UE
– 5.88 % conțin fructe din afara UE
61.82% din produsele studiate menționează țara de origine a fructului.
Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 30g și 65g !
Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la100g de produs :
– Valoarea energetică este cuprinsă între 141 kcal și 296 kcal ;
– Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) variază între 33g și 73g ;
– Cantitatea de grasimi variază între 0.03g și 0.58g ;
– Cantitatea de proteine este cuprinsă între 0.1g și 3.4g .
– Cantitatea de sare variază între 0.01g și 0.3g .
– Cantitatea de fibre variază între 0.1g și 6.3g .
Fiecare dintre cantitățile produselor studiate sunt cuprinse între 225g și 860g .
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons , consumatorii pot scana etichetele produselor tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil pentru a afla instant : ingredientele, valorile nutriționale, numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, etc.
De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în Aplicația Europeană InfoCons , consumatorii își pot seta cantitatea de produse pe care urmează să o consume , iar aplicația InfoCons le va dezvălui cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată .
Pentru a consulta studiul integral pe baza produselor tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil, click AICI .