Actualizat aprilie 7th, 2025 12:34 PM
apr. 06, 2018 Daniel Ardelean Actualitate 0 2673 vizualizari
Cel mai vechi eveniment de acest gen din țară, Festivalul ,,Oul de Paști” de la Drăgoteni, a ajuns în acest an la ediția cu numărul XXII. Manifestarea a îmbrăcat o formă de concurs și s-a desfășurat în curtea Școlii Gimnaziale nr.1 din Remetea, chiar în Vinerea Patimilor.
Primăria și Consiliul Local Rmetea, dar și Școala Gimnazială nr.1 din Remetea, au colaborat cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Fundația ,,Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar”, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai”, Muzeul Municipal Beiuș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Biblioteca Universității din Oradea și Agenția de Management al Destinației Bihor pentru a asigura continuitatea acestui festival care datează din 1997.
,,Chiar dacă este o vreme ploioasă, acest lucru nu a împiedicat locuitorii din județul Bihor să ni se alăture, la Drăgoteni, într-o zi atât de încărcată din punct de vedere spiritual. Tabloul care s-a conturat în curtea școlii este unul de poveste: copiii de toate vârstele, îmbrăcați în port popular românesc, au venit împreună cu părinții și bunicii lor la Festivalul <
Cel care a contribuit substanțial la organizarea primei ediții a ,,Oului de Paști”, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a fost prezent și anul acesta la Drăgoteni pentru a vedea cum a evoluat evenimentul din 1997, la debut. ,,Festivalul a început acum 21 de ani, la inițiativa unor inimoși localnici. I-aș nominaliza aici pe primarul de atunci, Domocoș, Crăciun Parasca și subsemnatul. Am fost o echipă de trei care am considerat că la Drăgoteni se cuvine să se organizeze acest festival al oului încondeiat. Noi la Muzeu avem o colecție mare de ouă încondeiate din Drăgoteni și știam că aici există o echipă numeroasă care se preocupă de realizarea acestor opere de artă pentru comunitate, dar și pentru sărbătoarea pe care eu o consider cea mai importantă, Învierea lui Hristos”, a declarat Chiriac.
Pentru că cei care vor duce mai departe tradiția sunt copiii, evenimentul din Vinerea Neagră i-a avut pe aceștia în prim plan. Cei mici, veniți de la peste 20 de școli din tot județul, s-au putut înscrie la cele 5 secțiuni de concurs: de încondeiat ouă, de bătut toaca, concursul de pricesne, compoziţii plastice (desen și pictură pe sticlă) pe temă religioasă și concursul de costume populare. Ei au fost evaluați de membrii unui juriu, aleși din cadrul instituțiilor partenere, care au avut o sarcină extrem de dificilă, în condițiile în care participanții se dovedesc a fi din ce în ce mai buni de la an la an. Anca Popescu, Dorina Hanza, Nicoleta Lung, Aurel Chiriac și Ana Naghi sunt cei care au desemnat câștigătorii la întrecerile de încondeiat ouă, compoziții plastice și costume populare. La concursurile de bătut toaca și de interpretat pricesne au evaluat prestația elevilor Anca Banda, Leontin Ciucur, Ioan Boiț și Crăciun Parasca. În total, aproximativ 50 de competitori (inclusiv grupuri) din cei 263 înscriși au primit premii din partea organizatorilor. Oricum, nimeni nu a plecat supărat acasă, deoarece au existat și premii de consolare și toți cei prezenți au fost răsfățați de către gazde cu gogoși delicioase de post.
,,Avem 263 de participanți înscriși pe 5 secțiuni. La încondeiatul de ouă s-au înscris 40 de copii, la interpretare de pricesne au evoluat 31 de elevi, inclusiv grupuri, 17 participanți ne-au surprins bătând la toacă, și alți 50 s-au întrecut la pictură și compoziții plastice. Numărul mare al participanților cred că se justifică prin faptul că despre acest festival se spune că este cel mai vechi din țară. Important este ca valorile neamului nostru că fie transmise către acești copii frumoși”, a declarat Cătălin Fâșie, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 din Remetea.
De altfel, instituția școlară pe care o conduce directorul Fâșie, și care a găzduit festivalul, reprezintă una dintre mândriile locului. Școala a luat ființă în 1919 și a funcționat cu două secții, una în limba română, iar cealaltă cu limbă de predare maghiară. De curând, unitatea a fost renovată și asigură cele mai bune condiții pentru desfășurarea activităților școlare și extrașcolare.
Printre cei care l-au felicitat pe primarul comunei Remetea, Adrian Ștefănică, pentru modernizarea școlii din Drăgoteni se numără și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, care a fost prezent pe tot parcursul desfășurării festivalului ,,Oul de Paști” , asistând cu interes la activitățile derulate în ateliere de către cei mici, care se pregăteau pentru concursuri. ,,Școala și conducerea Primăriei merită toate felicitările pentru strădania pe care o depun, an de an, la păstrearea acestui obicei, dar și în ceea ce privește demersurile de a-i învăța pe copii să încondeieze ouă, să cânte pricesne, să bată toaca sau să picteze pe diverse suprafețe. În plus, sunt îmbrăcați atât de frumos, în costume populare autentice, încât nu fac decât să aducă cinste neamului nostru”, a declarat Ioan Mang.
Conducerea Consiliului Județean Bihor a fost reprezentată la eveniment și de către vicepreședintele Traian Bodea, care s-a arătat fermecat de atmosfera de la Drăgoteni. ,,Mă bucur că în această zonă a județului se păstrează o tradiție atât de frumoasă cum este cea de încondeiat ouă. Mă bucur să văd mult lucru manual, obiecte realizate cu deosebită migală, în care s-a pus mult suflet. De aceea, va trebui să contribuim din plin și noi, Consiliul Județean, pentru a susține tradițiile bihorene în așa fel încât ele să rămână intacte pentru urmașii noștri, așa cum și noi le-am moștenit de la înaintașii noștri”, a spus vicele Bodea.
Organizatorii au anunțat deja că festivalul va avea loc și anul viitor, când va ajunge la a XXIII -a ediție, și speră să fie un eveniment cel puțin la fel de reușit ca și cel de anul acesta
dec. 02, 2024 0
nov. 29, 2024 0
oct. 08, 2024 0
iul. 12, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0