Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
dec. 11, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2191 vizualizari
La 30 de luni de la debutul implementării proiectului, accesat de OTL cu ajutorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), majoritatea tramvaielor din parcul societății orădene au trecut deja prin „mâinile” strungului mobil instalat la Depou. În valoare de peste 2 milioane euro, proiectul finanțat prin Programul Operațional Sectorial este 100% funcțional.
Azi (11 decembrie), managerul OTL, Csuzi Istvan, a tras linie și a făcut o prezentare a modului în care se lucrează cu nestemata achiziționată, strungul mobil. De asemenea, de față cu viceprimarul Ovidiu Mureșan și cu șeful DMPFI, Marius Moș, directorul general al OTL a arătat presei și celelalte articole cumpărate prin proiect: autospeciala pentru măsurători capabilă să se deplaseze pe șine și pe asfalt, echipamentele pentru studiul vibrațiilor, cele de echilibrare și pe cele menite să studieze termografia. Pentru a adăposti toate acestea și în special pentru strungul mobil, în curtea Depoului de tramvaie a fost construită o hală nou nouță, încălzită și iluminată cu energie verde.
httpvhd://youtu.be/CUu3M00eHtY
Potrivit viceprimarului Mureșan, dincolo de interesul manifestat de conducerea OTL pentru atragerea de bani europeni, trebuie subliniat faptul că principalii beneficiari ai proiectului finalizat sunt cetățenii Oradiei. Atât cei care călătoresc frecvent cu tramvaiele, cât și cei care nu o fac, însă, până acum, au fost nevoiți să suporte gălăgia făcută de roțile tramvaielor. De acum înainte, grație tehnologiei și preciziei aparaturii achiziționate, disconfortul fonic va fi și el redus la maximum. La evenimentul de azi a participat și universitarul Ioan Felea (fost consilier local), care a apreciat faptul că, prin existența la Oradea a unor asemenea aparate și a unui astfel de Centru de mecatronică, și studenții locali vor avea de câștigat. Viitorii ingineri vor putea face practică la OTL și vor avea șansa să lucreze cu „ustensile” de ultimă generație. Directorul DMPFI, Marius Moș, a recunoscut că, inițial, cei din Primărie au avut de furcă cu acest proiect, mai ales din cauza multitudinii de termeni tehnici. Cu toate acestea, și mulțumită implicării altor colegi de la departamentul de proiecte europene (inclusiv fostul șef, Marcel Boloș, care a susținut de la bun început demersul OTL), proiectul a putut fi scris astfel încât să fie eligibil și finanțat. Managerul Csuzi Istvan nu a scăpat ocazia de a fi plastic: „Am trecut de la ciocan la laser”, cu referire la saltul extraordinar făcut în mentenanța tramvaielor. Directorul a adus mulțumiri, pe lângă Primărie, și angajatului său de la Biroul de Achiziții, Marius Bar, cel care a pus cap la cap ideile pentru schițarea viitorului proiect.
[nggallery id=2065]
Miercuri, la Centrul de Mecatronică, ziariştii şi ceilalţi invitaţi au putut vedea cu ochii lor cum lucrează strungul mobil. Comandat prin computer şi cu calcule la micron, de acum înainte el este cel care va refasona roţile uzate ale tramvaielor din Municipiul Oradea. Totodată, aşa cum Csuzi a spus-o cu o altă ocazie, OTL va putea furniza asemenea servicii şi pentru alte societăţi de transport.
httpvhd://youtu.be/eEu9q_-6-E4
În altă ordine de idei, OTL a primit din partea Clubului Feroviar Român premiul de excelenţă pentru „Afacerea anului”.
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0