Actualizat aprilie 3rd, 2025 5:07 PM
sept. 18, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1657 vizualizari
Mai mulți șefi de asociații de proprietari/locatari din municipiu și-au manifestat azi (18 septembrie) frica de iarna care vine și au atenționat Primăria Oradea: în condițiile în care încă mai există restanțieri din sezonul rece precedent, poate ar fi mai bine să nu se ia credite noi pentru diverse proiecte de anvergură, ci să se acționeze pentru sprijinirea populației în vederea plății încălzirii centrale. Veniți în fața presei locale la apelul Coaliției Rogerius, la care s-au și afiliat, respectivii șefi de asociație (care susțin că reprezintă mii de cetățeni extrem de îngrijorați) spun că se aud zvonuri cu privire la o nouă scumpire a gigacaloriei.
Nu se gândesc la buzunarul orădenului simplu
Ca fost angajat al Electrocentrale Oradea, Vasile Bologa (foto – în partea stângă) spune că știe cum merg lucrurile la societatea de termoficare. Acum șef de asociație, bărbatul afirmă că „orădenii nu mai pot suporta prețul de 235 lei/Gcal” și că se tem că acest tarif va fi modificat. În sus, evident. Doar că, precizează Bologa, nimeni din Primărie nu spune ceva concret, motiv pentru care se pun în mod legitim câteva întrebări: „Cât va fi prețul gigacaloriei în această iarnă?” și „Cât va fi gigacaloria după realizarea noului CET pe gaz?”. Referitor la strategia tarifară, Vasile Bologa spune că, de regulă, regiile le întocmesc singure, urmând ca aprobarea să vină de la Consiliul Local. În acest context, președintele de asociație le cere membrilor legislativului municipal „să se gândească de 2 ori înainte de a vota” o eventuală nouă scumpire. „Niciunul nu se gândește la buzunarul orădeanului de rând”, constată cu amărăciune fostul angajat al CET. Acesta a mai revenit și la subiectul înnoirii contractelor, acțiune demarată deja de Electrocentrale Oradea SA. Nedumerirea (de înțeles a) membrului Coaliției Rogerius se leagă de legalitatea care guvernează asupra acestei acțiuni, în condițiile în care situația juridică a CET este cel puțin incertă. „Cu cine semnăm contractele?”, se întreabă Vasile Bologa cu referire la faptul că societatea de termoficare de pe Șoseaua Borșului a fost „condamnată” la retragerea licenței de către ANRSC. Iar solicitarea de suspendare a aplicării hotărârii a fost respinsă de Curtea de Apel București. Deci ea rămâne în vigoare. În opinia vorbitorului, diversele Regulamente (termoficare, apă, canal etc.) ar trebui elaborate în urma unor consultări și cu asociațiile de proprietari, lucru care nu se întțmplă. „Avem doar dreptul de a consuma și de a plăti”, a spus marți Bologa, aprobat de ceilalți participanți la conferința de presă. Iar cea mai spinoasă problemă, încălzirea centrală, rămâne pe agenda asociațiilor de locatari/proprietari: „O nouă scumpire ar fi insuportabilă și ar duce la un faliment invers al CET”, pornit de la amplificarea fenomenului de neplată a facturilor, spun oamenii.
Ieftiniți căldura și nu mai faceți profit pe seama oamenilor!
Pentru ca iarna să fie mai suportabilă, Coaliția Rogerius sugerează o reducere a prețului gigacaloriei cu 5%. „Ne îngrozește ideea unei ierni grele ca în februarie”, spune Vasile Bologa, care mai atrage atenția asupra unui subiect învăluit în tăcere: ajutoarele termice. Președintele Pro Democrația Oradea, Adrian Simon, care s-ar dori un mediator între CET și clienții furnizorului, spune că ar fi benefică semnarea unui contract cadru, cu posibilitatea modificării ulterioare în beneficiul cetățenilor. Totodată, Simon subliniază că, în mod normal, fostele regii autonome, chiar dacă au fost transformate în societăți comerciale, nu ar trebui să lucreze pentru a putea raporta profit, ci pentru a deservi cât mai bine (și cât mai ieftin) cetățenii, ele fiind de utilitate publică. Intenția Coaliției Rogerius este de a contacta consilierii locali în vederea sensibilizării reale a acestora cu privire la adevăratele greutăți și probleme ale celor pe care aceștia îi reprezintă în Consiliul Local.
Un demers normal, însă, având în vedere puterea deplină a USL în legislativ, cu foarte slabe șanse de reușită.
mai 23, 2019 0
mai 21, 2019 0
nov. 16, 2018 0
iun. 23, 2017 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0