Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 10, 2013 Andrei Şandor Actualitate 2 2000 vizualizari
Dezbaterea despre zonele unitare de încălzire din Municipiul Oradea a adunat o parte infimă a cetățenilor, deși ceea ce va deveni decizie finală a Consiliului Local (probabil începând cu data de 1 august) va însemna o adevărată legare de glie în ceea ce privește sistemul de încălzire. Adică, așa cum și bihorstiri.ro a scris în repetate rânduri, chiar dacă, prevăzători (și pățiți) fiind, mulți orădeni ar dori să se debranșeze pentru că nu vor putea să plătească pentru întreținerea pe timp de iarnă, nu li se va permite acest lucru, în numele stabilității sistemului.
Miercuri, 10 iulie, la dezbaterea publică nu și-a arătat privirea niciun șef mare de la Primărie, proiectul zonelor unitare și „binefacerile” acestuia fiind lăsate în seama directorului de la Direcția de Dezvoltare, Marius Moș, a subalternului acestuia, Ioan Maghiar și a lui Emil Bențan de la Direcția Tehnică. De asemenea, din partea societății de termoficare, la discuții au luat parte Daniel Francisc și Doru Bara, iar legislativul local a fost reprezentat de democrat-liberalii Adelina Coste și Cristian Pușcaș, respectiv de social-democratul Sorin Gal. Necesitatea zonelor unitare a fost pusă pe hârtie și poate fi consultată pe portalul Primăriei Oradea. Ceea ce ar fi fost interesant de auzit pentru edilii principali ai orașului a venit din partea celor câțiva simpli cetățeni care au semnat condica de prezență.
Căldura de la CET îi va scoate definitiv din case?
Cea mai mare frică manifestată este cea a pierderii locuințelor în urma acumulării de datorii către CET. Căci, în mod clar, dacă lumea nu va putea plăti și nici nu se va da voie la debranșări, se vor acumula restanțe. Iar furnizorul de energie termică nu este o societate de binefacere, deci va trebui să își recupereze banii de la populația oricum sărăcită a municipiului. Un astfel de om îngrijorat s-a dovedit a fi Cristian Sabău, domiciliat în centru, pe str. Primăriei, care a întrebat pe șleau: „Ce-o să faceți? Ne veți scoate din case?”. Iar temerea lui se bazează pe „bagatela” de peste 700 lei pe lună, care i s-a facturat pentru întreținerea unei locuințe de 42 mp! O femeie care, de asemenea, a fost prezentă la dezbatere, a ridicat același subiect, arătând că este inadmisibil ca o administrație liberală să procedeze astfel: „De parcă orașul nu ar fi deloc liberal! Nu ne lăsați să ne debranșăm, dar nu vom putea plăti…”, a spus orădeanca în sala mare a Primăriei.
Visați mai departe la prețuri acceptabile!
O intervenție suprinzătoare a avut consilierul local Sorin Gal (PSD/USL), care nu a dat mari șanse unui preț ușor digerabil, iar despre o scădere a prețului gigacaloriei nici nu poate fi vorba. Potrivit lui Gal (fost director al Distrigaz la nivel local), tariful energiei termice produse cu noua centrală (pe gaz) nu va fi suportabil decât după investiții masive pe linie de transport și la punctele termice. Adică acel plafon de „maximum 50 euro/Gcal”, despre care vorbea și fostul director de la Dezvoltare, Marcel Boloș, rămâne un simplu deziderat, o poveste de adormit copii.
Nu e soluție pentru oameni
Nici Coaliția Rogerius (una dintre cele mai active organizații civice din Oradea, care, în ultimii 2 ani, a ridicat de mai multe ori problema termiei), reprezentantă a mai multo asociații de proprietari, nu privește cu ochi buni zonele unitare așa cum le-a stabilit Primăria. În opinia lui Vasile Bologa (șeful Asociației de Proprietari „Lacul Roșu”), trecerea pe gaz este o „eroare administrativă”, nefiind o soluție pentru cetățeni. Cât despre captivitatea cetățenilor în sistemul centralizat de încălzire, fostul angajat al CET Oradea a declarat că degeaba nu vor fi permise debranlări, că oamenii nu vor putea plăti. „Eu le voi da aprobarea pentru debranșare!”, a spus șeful de asociație, arătând că semnalele din direcția familiilor sunt foarte clare: deja, la actualul preț, trendul de neplată este crescător, existând foarte multe restanțe.
Lăsați pe tușă, pe banii lor
Dincolo de frica de urmările imposibilității de a plăti facturile termice, mai sunt și alte probleme în oraș. Așa cum arată zonele unitare creionate de Municipalitate, mai multe străzi nu vor mai beneficia de sistemul centralizat de încălzire. Și vorbim aici și de zone în care există rețele/conducte/puncte termice. Un asemenea exemplu este zona Ecaterina Teodoroiu/Feleacului. Potrivit lui Florian Costruț, unul dintre proprietarii din acea parte a orașului (PT 308), este cel puțin lipsit de bun simț din partea Primăriei că vrea să îi scoată în afara rețelei. Practic, acolo, locatarii au strâns bani în urmă cu niște ani pentru a construi rețeaua de conducte în vederea racordării la sistemul centralizat de încălzire. De atunci, firește, alte zeci de case au fost racordate la rețeaua făcută din banii lor, iar CET-ul a tot încasat bani și de la acești noi clienți. Costruț, în numele celorlalți orădeni care depind acum de punctul termic 308, a amenințat cu instanța în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei. În total, potrivit proiectului zonelor unitare, aproximativ 15% dintre actualii beneficiari ai serviciilor Electrocentrale Oradea SA nu vor mai avea parte de termie de la oraș.
[nggallery id=1690]
Apărătorii proiectului au comunicat că mai așteaptă sugestii și propuneri până în data de 20 iulie. Având în vedere acest deadline, e posibil ca aprobarea zonelor unitare să se întâmple în ședința Consiliului Local Oradea de la finalul acestei luni.
feb. 01, 2021 0
feb. 25, 2020 0
aug. 09, 2017 0
iun. 23, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Din pacate, nimic surprinzator. Oradenii stau acasa, sau la o terasa (aia care mai bani), fara sa real8zeze grozavia deciziei cu zonele unitare. Va fi crunt, va fi sclavie, va fi teroare. Teroare Gcal incepe ! Toate promisiunile facute au ajuns pe un sul de hartie. Minciuna a ajuns strategie in Oradea !
Eu am datorii de vreo 5000 de lei,sper ca pana in octombrie sa mi le platesc,iar daca voi debransa si nu mi se aproba sparg toate caloriferele cu barosul,ap[oi ii chem sa vada gaura ,iar alte calorifere eu nu pun ca nu am bani.
Suntem toti vinovati ca l-am ales pe gunoiul asta liberal primar,ne-a luat ochii cu parcarile dintre blocuri,cu parcurile facute,cu malul crisului etc dar ne-o trage cu gigacaloria,trece CETul pe gaz si gazul s-a scumpit acum la 1 iuluie si se va mai scumpi,a venit un unul din Alesd,care si-a tras si amanta tanara,sa faca ordine in Oradea,nu suntem in stare noi oradenii sa ne gasim un primar oradean,intai a fost olteanul Filip care a furat tot,acuma Bolojean din Alesd,cine urmeaza?
Cred ca ne meritam soarta!