Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
sept. 14, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 2 1881 vizualizari
Municipalitatea orădeană a lansat azi (14 septembrie) proiectul Oradea Pune Suflet, prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru realizarea unor obiective ambițioase în diverse domenii de activitate. În prezența viceprimarului Gheorghe Carp, consilierii locali Florica Cherecheș și Octavian Dan au detaliat ideea proiectului OPS, arătând că, în caz că mai ales oamenii de afaceri bihoreni s-ar dovedi interesați de acest aspect și deschiși, sume considerabile de bani ar putea rămâne în județ și în Oradea din banii pe care firmele le varsă anual la bugetul central. Concret, grație Legii sponsorizărilor și a posibilităților de mecenat, 20% din impozitul pe profit pot fi direcționați către ONG-uri sau alte entități și proiecte. Inclusiv către cele demarate de Primăria Municipiului Oradea. Octavian Dan, unul dintre liderii Asociației Firmelor Bihorene, susține că, anual, patronii din județul nostru ar putea face astfel încât 7 milioane de euro să nu mai ia drumul Bucureștiului.
Pentru Centrul Oncologic
Având în vedere incidența cancerului asupra bihorenilor și pentru că tocmai a fost pusă piatra de temelie a Centrului Oncologic din Rogerius, Municipalitatea ar dori ca una dintre principalele ținte ale sponsorilor să fie chiar acest așezământ. Prezentă în sala mică a Primăriei, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean, dr. Simona Mihuțiu, a declarat că Centrul este o necesitate absolută și că, trendul bolilor oncologice fiind în creștere, în curând 1 din 3 sau 4 bihoreni ar putea fi atins de o asemenea maladie. „E imposibil să nu cunoașteți pe cineva bolnav de cancer”, spune medicul orădean dorind să sublinieze cât de gravă este situația. Statisticile arată că în Bihor sunt depistate zilnic 5 cazuri noi de cancer, acesta fiind a doua cauză de deces în județul nostru. 18 mii de bihoreni se află în evidențe ca fiind bolnavi de cancer. Viceprimarul urbei, dr. Gheorghe Carp, a vorbit în fața jurnaliștilor despre faptul că orădenii nu ar trebui să rămână insensibili la acest subiect și că ar trebui să fie și ei preocupați de modul în care bolnavii de cancer sunt tratați. Fostul manager al Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” spune că există deja firme care s-au arătat interesate să contribuie cu bani sau materiale de construcție la realizarea Centrului Oncologic. Un exemplu în acest sens este cel al Holcim, care a transferat deja în contul Municipalității suma de 20.000 euro. Carp crede că după lansarea proiectului Oradea Pune Suflet vor fi multe firme (și persoane fizice înstărite) care vor dori să doneze în scopuri nobile, „cu condiția ca activitatea să fie transparentă”. Altfel spus, periodic, responsabilii de proiect vor trebui să facă raportări cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii. Valoarea estimată a lucrărilor de la Centrul Oncologic este de 24,5 milioane lei.
Pentru Hospice Emanuel
Al doilea proiect prioritar pentru care Primăria Oradea așteaptă donații cât se poate de consistente este cel al ospiciului Emanuel, cel care se va ocupa de îngrijirile paliative legate de bolnavii de cancer. Directorul Hospice Emanuel, Marinela Murg, a explicat că prin realizarea acestui loc, persoanele aflate în stadiu terminal și familiile acestora vor beneficia de îngrijire și consiliere. Atât înainte de decesul inevitabil al bolnavului de cancer, cât și după. Hospice Emanuel își propune să pornească o unitate cu paturi pentru adulți, una pentru copii, un centru de zi, un ambulator de specialitate, dar și să îngrijească la domiciliu pacienții de orice vârstă. De asemenea, urmează să fie pornit și un centru de instruire a personalului. Dacă realizarea Hospice Emanuel ar însemna 11,5 milioane lei, pentru funcționarea acestuia va fi nevoie de aproximativ un milion euro/an. Instituția ar putea să aibă grijă de mai multe persoane în fiecare an: 1.000 față de 240 cât este capacitatea actuală. Un prim pas a fost făcut: în urmă cu câteva luni, Consiliul Local Oradea a alocat un teren de 5.000 mp în zona Cantemir. Aici, pe lângă parte de clădire, este prevăzută și o zonă verde generoasă.
Pentru a populariza posibilitățile de sponsorizare și proiectele cele mai arzătoare care necesită ajutor financiar, responsabilii de Oradea Pune Suflet au activat o pagină de internet. Aceasta conține, printre altele, legislația care stă la baza sponsorizărilor. De asemenea, site-ul va fi actualizat în permanență. Consiliera Florica Cherecheș (președintă a Comisiei Sociale din Consiliul Local Oradea) a mai precizat că, în perioada următoare, vor fi distribuite pliante, iar conducerilor firmelor bihorene care au avut profit în 2010 le vor fi adresate scrisori semnate de primarul Ilie Bolojan. Epistolele vor conține detalii despre proiectele Municipalității și despre modul în care mediul de afaceri poate contribui la realizarea acestora. Un alt plan al celor care se ocupă de Oradea Pune Suflet este de a folosi un număr de SMS-uri prin care oricine va putea direcționa câțiva euro către Centrul Oncologic sau/și către Hospice Emanuel.
iul. 28, 2017 0
iul. 13, 2017 0
iun. 22, 2017 0
mai 11, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0