Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
sept. 20, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1583 vizualizari
Vreo 40 de producători bihoreni din toate zonele judeţului, aproape 20 de meşteri populari şi o serie de ansambluri şi artişti populari care vor cânta şi dansa pe scenă. Acesta este rezumatul ediţiei a II-a a Sărbătorii Recoltei, eveniment care va anima Cetatea Oradea în zilele de 22 – 24 septembrie. Va fi un nou weekend în care cetăţenii vor putea îmbina utilul cu plăcutul: aprovizionare cu legume, fructe şi alte produse sănătoase produse loco, dar şi distracţie cu de-ale gurii şi muzică.
Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare „Crişana” stă din nou la baza iniţiativei de organiza evenimentul, dar la buna desfăşurare au contribuit şi Primăria Oradea, respectiv Consiliul Judeţean Bihor. O alăturare pe cât de ciudată (în actuala conjunctură politică), pe atât de reuşită (atunci când e vorba despre acţiuni de acest tip). După cum a explicat şeful Asociaţiei „Crişana”, oenologul Dorin Popa, e o muncă de echipă ce ar putea fi stricată numai de condiţiile meteo. Dar chiar şi aşa, organizatorii speră ca oamenii să fie destul de curajoşi pentru a ieşi din case chiar dacă va ploua. Că şi ţăranii ies pe câmp chiar dacă vremea nu e bună sau frumoasă. Iar produsele pe care cetăţenii le vor putea vedea şi cumpăra ar urma să merite efortul. Vor fi şi degustări, iar preţurile ar trebui să fie în mod real de producător. Adică chiar mai mici decât cele din pieţele agroalimentare din Oradea, locuri în care, mai nou, marfa e tot mai scumpă. Cei care merg des la piaţă ştiu asta foarte bine!
Sărbătoarea Recoltei aduce în Cetate şi Târgul Meşterilor Populari din Bihor. Acest lucru este posibil graţie colaborării cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Directorul acestuia, Mircea Jacan, a declarat în conferinţa de presă de miercuri (20 septembrie) că vizitatorii evenimentului vor putea vedea obiecte din lemn, instrumente muzicale, icoane şi diferite podoabe făcute de meşteri autentici. Cam 18 la număr. De asemenea, CJCPCT s-a ocupat şi de aducerea la Sărbătoarea Recoltei a ansamblurilor şi artiştilor care vor ocupa scena în cele 3 zile. Vor răsuna melodii din zone folclorice precum Beiuş, Cuzap, Vadu Crişului, Roşia sau Mădăras.
Reprezentantul Consiliului Judeţean, purtătorul de cuvânt Adrian Simon, spune că instituţia a decis să se implice mai ales pentru că şi ediţia din 2016 a fost un succes. Printre altele, CJ se ocupă de amenajarea unui Colţ al Copiilor (în colaborare cu Fundaţia Euroregiunea Bihor/Hajdu-Bihar).
Ca partener şi gazdă (din partea Municipalităţii), Mihai Jurcă (directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune) a afirmat că manifestarea dedicată producătorilor locali/bihoreni are potenţial de creştere şi Municipalitatea va susţine acţiunea. În acest an, în afară de partea de logistică pe care o asigură prin Cetatea Oradea, Primăria suportă cheltuielile cu principalii artişti care vor cânta în weekend: Taraful Caliu (vineri, de la ora 21), Mihai Mărgineanu (sâmbătă, de la ora 20) şi spectacolul „Aşa-i toamna pe la noi” (duminică, de la ora 19), în care vor evolua membri ai Ansmblului Profesionist „Crişana” sub conducerea lui Leontin Ciucur.
Sărbătoarea Recoltei e cu intrare liberă şi îşi va aştepta vizitatorii între orele 10 – 19.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0